Sănătate

Alergiile de toamnă, o amenințare pentru sănătate

Modificările de climă şi vreme, precum şi poluarea, au un impact important asupra alergiilor la polenurile de toamnă. Concentrația maximă este în primele ore ale dimineții, atunci când bate vântul, dar și în primele ore după furtuni sau ploi, atunci când plantele uscate sunt ridicate de la sol de către curenții de aer.

Strănutul în salve, secreția nazală apoasă, obstrucția nazală, mâncărimea și înroșirea nasului și ochilor, lăcrimarea și reducerea mirosului sunt simptome ale alergiei cauzate de polenuri de ierburi/buruieni.

Ambrozia este o plantă sălbatică (buruiană, denumire populară iarbă de paragină), ce crește în special pe câmpuri, la marginea orașelor, sau în zonele cu buruieni de pe terenurile virane. Este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei în Europa a fost semnalată pentru prima data în Germania în anul 1863, iar în România în anul 1910 (Orșova). Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie.

Pelinarița (Artemișia vulgaris) este o plantă ierboasă care creşte pe marginea drumurilor şi în locuri necultivate, cu tulpini robuste, înalte de până la 1,5-2 metri.

Parietaria judaica este o specie de plantă perenă herbacee din familia Urticaceae, denumită în mod obișnuit lipicioasă. Polenul plantei este extrem de alergenic, în Australia este cunoscută și sub denumirea de buruiană astmului, datorită incidenței mari a alergiei.

Semnele alergiei sunt de regulă mai accentuate dimineața, în zilele însorite și în zilele în care bate vântul. O altă caracteristică este că se repetă periodic în sezonul de polenizare. În cazuri severe pot apărea simptome mai grave, asemănătoare astmului bronșic -tusea seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare. Uneori, pot apărea manifestări ale urticariei și dermatitei de contact la nivel cutanat, cu mâncărime, înroșire, erupție, edem. Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil. Sunt perturbate activitatea zilnică și somnul, apărând indispoziția, iritabilitatea, oboseala.

Să nu uităm ca mod de manifestare a unora dintre alergiile de toamnă, sindromul de alergie orală (SAO). Acest sindrom se dezvoltă la pacienții alergici la anumite polenuri, ce pot avea reacții post ingestie alimentară din cauza unor reacții încrucișate: se caracterizează prin prurit lingual, faringian, palatinal și al urechilor. Poate să apară însă edemul buzelor, limbii și faringelui sau înroșire, erupție periorală.

Nu suferiți inutil, găsind cauza principală, simptomele pot fi ameliorate, consultați medicul alergolog (consult gratuit cu bilet de trimitere, plus testare la polenuri de toamnă)!

Dr. BODI Beata, medic specialist alergologie și imunologie

Centrul Medical Lotus Life, Târgu-Mureș

 

 

 

Post-ul Alergiile de toamnă, o amenințare pentru sănătate apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Alergiile de toamnă, o amenințare pentru sănătate

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button