Sănătate

Clinica de Urologie din Târgu Mureș, pe lista Ministerului Sănătății pentru aparatură de înaltă performanță

Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, alături de alte clinici de urologie din marile centre universitare din țară, vor beneficia de aparatură de înaltă performanță în domeniul urologiei, la fel ”cum se găsesc în marile centre de urologie din lume”, în cadrul unui proiect aprobat de Ministerul Sănătății. Astfel, vor putea fi rezolvate toate cazurile urologice care în prezent ridică probleme din cauza aparaturii, iar siguranța intervențiilor chirurgicale va crește foarte mult.

Anunțul a fost făcut în cadrul celei de a opta ediții a Simpozionului ”Actualități în urologia târgumureșeană-2019”, de către şef de lucrări dr. Daniel Porav Hodade, membru în cadrul Comisiei de urologie a Ministerului Sănătății.

Simpozion de tradiţie

Simpozionul ”Actualități în urologia târgumureșeană” a fost organizat de Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș și Disciplina de Urologie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș, sub egida Asociației Române de Urologie și a avut loc în perioada 24-25 mai 2019. Evenimentul este unul cu tradiție în peisajul medical mureșean și a adus în atenția participanților cele mai noi realizări ale Clinicii de Urologie din Târgu-Mureș, supunând atenției teme actuale și de mare interes privind tratamentul afecțiunilor urologice.

”Știm cu toții că este din ce în ce mai greu să practici medicina de performanță fără investiții. Se pare că, începând cu anul acesta, vom intra într-un program de modernizări, de dotări, ceea ce ne bucură și ne dă speranța că putem activa în condiții mult mai bune și vom putea asigura pregătirea corespunzătoare a numeroșilor rezidenți care aleg să se formeze în clinica noastră”, a anunțat prof. dr. Mártha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie.

Aparatură de ultimă generaţie

Printr-un proiect cu finanțare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro clinicile universitare de urologie din țară vor fi dotate cu aparatură de înaltă performanță în domeniul urologiei.

”Este un proiect pe care doamna ministru Sorina Pintea l-a anunțat cu aproximativ trei, patru luni împreună cu președintele Comisiei de urologie (n. red. – Comisia de urologie din cadrul Ministerului Sănătății), dr. Bogdan Geavlete, și este vorba despre o finanțare pentru clinicile universitare de urologie din țară, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Fiecare secție de urologie a centrului universitar va avea alocată undeva între 700.000 de euro și 1 milion de euro doar pentru partea de aparatură, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un adevărat nivel tehnic cum este în afară. Știu că acest proiect se va duce până la capăt și sunt convins că până la sfârșitul anului toate clinicile universitare de urologie vor avea o aparatură cum se găsește în toate marile centre de urologie din lume”, a precizat şef de lucrări dr. Daniel Porav Hodade, medic primar urolog în cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș și membru în cadrul Comisiei de urologie a Ministerului Sănătății.

Potrivit acestuia, este vorba de laparoscopie 3 D, aparatură pentru intervenții endourologice înalte, aparatură pentru intervenții endourologice joase, tehnică laser, dotări de ultimă oră a diagnosticului de cancer de prostată, dotări ale sălilor de operație cu mese de operație etc.

”Este un update total, fiecare clinică va primi exact aceeași conformație a truselor pentru intervenții chirurgicale și astfel vom putea lua toate cazurile urologice care la ora actuală ne pun probleme datorită aparaturii urologice. Siguranța intervențiilor chirurgicale crește foarte mult și asta ne ajută pe noi și pe pacienți”, a adăugat şef de lucrări dr. Daniel Porav Hodade.

Clinică de elită, cu medici bine pregătiți

Clinica de Urologie din Târgu-Mureș este cunoscută la nivel național pentru premierele realizate de-a lungul timpului, ”urologia de la Târgu-Mureș a fost și rămâne o elită la nivel național și nu numai”, după cum afirma în deschiderea Simpozionului prof. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST Târgu-Mureș. Cu un colectiv numeros de cadre medicale, aici sunt oferite pacienților soluții de diagnostic și tratament pentru întreaga patologie urologică.  Mai mult, aici viitorul în activitatea medicală este asigurat pentru că alături de numeroșii medici deja consacrați sunt și ”tineri extrem de bine pregătiți, gata oricând să preia ștafeta”.

”Este o clinică cu care spitalul nostru se mândrește, o clinică asupra căreia noi avem o atenție deosebită”, a afirmat dr. Ovidiu Gârbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș în deschiderea simpozionului.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a recunoscut că este nevoie de investiții în medicină astfel încât să fie oferite servicii mai bune pacienților ce se adresează unității sanitare.

”Am avut discuții cu doamna profesor (n. red. – prof. dr. Mártha Orsolya) și managerul Spitalului, domnul dr. Gîrbovan, și dorim ca anul acesta să pornim câteva investiții. Anul acesta, indiferent de ce se întâmplă, vom porni investiția în noua clădire din spatele Urologiei (n. red. – clădirea începută pe strada Gheorghe Marinescu nr. 1) ceea ce este necesar pentru ca aceste servicii să fie de un înalt nivel. Sunt necesare noi spații deoarece vedem ce se întâmplă în aceste clinici care funcționează în clădiri monument și fluxurile sunt greu de corelat cu cerințele actuale”, a declarat Péter Ferenc.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post-ul Clinica de Urologie din Târgu Mureș, pe lista Ministerului Sănătății pentru aparatură de înaltă performanță apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Clinica de Urologie din Târgu Mureș, pe lista Ministerului Sănătății pentru aparatură de înaltă performanță

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button