Compartimentul de arşi din Tg. Mureș va fi desființat

compartimentul de arsi din tg mures va fi desfiintat

Motivul este dat de faptul că Spitalul Clinic Județean Mureş nu a îndeplinit condiţiile legale privind tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri de gravitate redusă.
În locul său se va înființa un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucţii mamare, cu mențiunea că mai există o astfel de secţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.

Managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, a explicat că acest compartiment desființat nu era exclusiv pentru arşi, ci de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi:

Noi putem trata ca într-o secţie de chirurgie, bolnavul cu arsuri mai mici de 10% din suprafaţă şi mai mici de 2% profunzime, cu excepţia feţei, mâinilor, organelor genitale, căilor aeriene superioare sau suspiciuni de arsuri chimice, electrice sau alte substanţe. Din acest motiv, paturi pentru arşi, noi nu putem asigura şi nu îşi poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars. Ca dovadă ultimul pacient care a fost preluat de Spitalul de arși din București, era cu arsuri de căi superioare, pe față și pe membrele superioare.

Managerul SCJ Mureş a arătat că motivul pentru care acest ultim pacient cu arsuri grave a stat o săptămână la SMURD Tîrgu-Mureş, a fost din cauza lipsei de locuri de la centrele de arşi din ţară.
Apoi, pacientul a fost transferat în stare gravă la ATI de la SCJ Mureş, între timp victima contactând o infecţie iar starea sa s-a agravat, înainte de a ajunge la București.

Fratele pacientului a declarat pentru RTM că medicii de la Spitalul de arși din București au spus că transportul cu elicopterul a fost inutil, aceleași proceduri putând fi făcute și la Tg. Mureș:

Într-adevăr, fratele meu am înțeles că de la SMURD a luat un virus, fiind intubat patru zile și mutat la Medicală III, unde s-au ocupat cum trebuie de el. După aceea a fost mutat pe furiș la București, fără să ne ceară acordul. La București, când am discutat astăzi cu domnul doctor, acesta a zis, citez ”Ce l-a trimis aici, că același lucru puteau face acolo, la Mureș”, adică același tratament îl aplică acolo pe care-l aplicau și aici. Și nu avea niciun sens, după părerea dânsului și nici după părerea domnului doctor de la Medicală III, nu avea niciun sens să fie transportat și nu era nici în starea necesară de sănătate să fie transportat cu elicopterul până la București.

Dr. Ovidiu Gârbovan a adăugat că în 2017 a apărut un ordin al ministrului Sănătăţii, care definea secţiile de arşi după accidentul de la Colectiv.

Drept pentru care Ministerul Sănătăţii a luat decizia construirii unui centru de arşi la Tîrgu-Mureş, pentru care ar exista finanţare, dar încă nu a fost identificat un teren, susține managerul SCJ Mureș.

Valeriu Russu

The post Compartimentul de arşi din Tg. Mureș va fi desființat appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Compartimentul de arşi din Tg. Mureș va fi desființat

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.