Sănătate

Donarea de organe, în scădere dramatică la Tg. Mureș

Doar 4 pacienți aflați anul trecut în moarte cerebrală au devenit donatori de organe, iar anul acesta s-au prelevat organe de la un singur pacient aflat în moarte clinică.
Față de anii anteriori, numărul donatorilor a scăzut la mai puțin de jumătate.

Motivul este lipsa acordului aparținătorilor, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:

În cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș au fost 33 de pacienți aflați în moarte cerebrală. 19 pacienți erau eligibili pentru prelevare de organe. Din păcate, prelevarea de organe s-a făcut doar la 4 pacienți deoarece la restul de 15 pacienți, aparținătorii nu și-au dat acordul. În semestrul I al anului 2019, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș au fost 5 pacienți diagnosticați cu moarte cerebrală dintre care 3 erau eligibili pentru prelevare de organe. Și aici, procentajul este mic deoarece de la un singur pacient s-a făcut prelevare de organe.

Târgumureșenii s-au ferit să se exprime pe acest subiect, însă cei care au dorit să aibă un punct de vedere spun că lipsa de informare și indiferența este cauza acestui declin:

E nevoie de o mai bună informare, este de părere și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:

Profit de această ocazie și cer sprijinul dumneavoastră și al mass media să mediatizăm, totuși, această prelevare de organe ca să avem un procentaj mai crescut, astfel încât aparținătorii să-și dea acordul pentru prelevare de organe și transplantul de organe în România să se desfășoare corespunzător.

Ziua Donatorului de Organe este marcată în România din anul 2014 în data de 16 iulie de către Asociația Transplantaților din România și Agenția Națională de Transplant.

Dacă în 2014 în România au fost 138 de donatori de organe, în 2017 și 2018 numărul lor a scăzut la 65.

În schimb, statistica oficială din 2018 arată că numărul pacienților înscriși pe listele de așteptare pentru a primi un rinichi, un ficat sau un cord depășește 6.000.

Cristina Bulbescu

The post Donarea de organe, în scădere dramatică la Tg. Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Donarea de organe, în scădere dramatică la Tg. Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button