Sănătate

Dr. Alina Grama, recomandări despre boala celiacă sau intoleranţa la gluten

În cadrul întâlnirii lunare a membrilor Asociaţiei Copiilor si Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, dr. Alina Grama, medic primar pediatru, a prezentat aspecte importante referitoare la boala celiacă sau intoleranţa la gluten, o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară, ovăz şi orz) la persoane predispuse genetic.

Medicul le-a transmis membrilor asociaţiei, copii, tineri și părinți, care sunt semnele și simptomele afecțiunii, care sunt manifestările clinice ale bolii, ce alimente trebuie eliminate din meniul zilnic, precum și alimentele recomandate în boala celiacă.
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar şi în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenţie sporită în evaluarea produselor ce urmează a fi cumpărate pentru uzul cotidian. De asemenea, dr. Alina Grama a prezentat câteva variante de meniuri pentru persoanele care au intoleranță la gluten. Intoleranţa la gluten poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Riscul de boală celiacă este crescut la pacienții cu diabet zaharat de tip 1.
„Intoleranța la gluten sau boala celiacă este declanșată din cauza sensibilizării la glutenul din grâu, orz, ovăz și secară. Se spune că boala este destul de frecventă în nordul Europei, 1 la 2.500 de locuitori, așa cum și diabetul este mai frecvent acolo, 1 la 500 de locuitori. Incidența este mult mai mare pentru că multe cazuri nu sunt diagnosticate și mulți pacienți pot fi asimptomatici o lungă perioadă din viață.
Există mai multe manifestări clinice ale afecțiunii: forma clasică, care este cel mai ușor de diagnosticat; forma atipică, întâlnită frecvent la copii și cu cât vârsta este mai mică, cu atât simptomele sunt necaracteristice; forma asimptomatică; forma latentă și forma potențială”, a afirmat dr. Alina Grama.
În ceea ce privește testarea pentru intoleranța la gluten, dr. Alina Grama a recomandat testarea copiilor și adolescenților care au simptome și semne inexplicabile de diaree cronică sau intermitentă, grețuri sau vărsături, dureri abdominale cronice, crampe, senzația de a fi balonați tot timpul, malnutriție, scădere în greutate, pubertate întârziată, constipație, dermatită herpetiformă (erupție cutanată), oboseală cronică. Medicul a mai recomandat analizarea acestor simptome per ansamblu, pentru că apariția unui singur astfel de semn nu înseamnă neapărat intoleranță la gluten.

Tratamentul afecțiunii
Tratamentul acestei boli constă în excluderea glutenului din alimentaţie, dietă care trebuie respectată toată viaţa, iar dr. Alina Grama a susținut că după eliminarea glutenului din alimentație simptomele pot să dispară chiar și după aproximativ două săptămâni – foarte repede, însă dieta nu trebuie întreruptă. Medicul a subliniat că dieta trebuie să fie strictă, iar în privința gătitului se recomandă prepararea hranei în vase separate, pentru evitarea urmelor de gluten, deoarece chiar şi o cantitate mică de gluten ingerată poate avea urmări negative.

Post-ul Dr. Alina Grama, recomandări despre boala celiacă sau intoleranţa la gluten apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Dr. Alina Grama, recomandări despre boala celiacă sau intoleranţa la gluten

Credit autor: Teodora Mindru.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button