Sănătate

În mai puțin de un an, România va avea primul sistem complex de alertare și prim ajutor din lume!

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat programul național ”Punct de prim ajutor. Fii salvator!” care presupune amplasarea, într-o primă etapă, a 370 de defibrilatoare semiautomate avansate în zonele publice aglomerate.

Primul ajutor îl va putea aplica oricine, însă vor fi instruite în acest sens persoane care lucrează în zonele respective, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful DSU, dr. Raed Arafat:

Nu este un simplu defibrilator. Este un aparat care are oxigen, are sistem de măsurare a concentrației de oxigen în sânge, are posibilitate de EKG simplu prin doi adezivi care se lipsesc pe ambele antebrațe. Deci, omul va intra imediat în legătură cu dispeceratul din zonă și datele se transmit până ajunge prima ambulanță. Deci, vom câștiga minute foarte prețioase prin aceste aparate și care ne vor permite să salvăm vieți în plus.

SMURD ArafatDeși sistemul de prim ajutor cu defibrilatoare este larg răspândit în statele occidentale, România va beneficia de echipamente mai complexe, spune dr. Raed Arafat:

Ce e nou la sistemul pe care îl introducem noi și care știu că a fost testat într-un oraș din Germania, și atât, ca și un sistem în masă, este un sistem care depășește doar un defibrilator semiautomat pentru stop cardiorespirator și include alte posibilități precum oxigenul, pulsoximetria, măsurarea EKG-ului și transmiterea datelor la dispecerat. Ca și sistem implementat național este o premieră și este un lucru extrem de pozitiv.

Primele echipamente vor sosi în România în noiembrie, iar în Mureș vor ajunge în mai, anul viitor, precizează șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat:

Primele defibrilatoare vor sosi în noiembrie, 40 de defibrilatoare iar după asta vor sosi 165 în februarie și 165 în martie. Cam ăsta e contractul de furnizare de acum. Cele din noiembrie vor fi puse în București iar începând din februarie vom începe să punem în țară. Deci până în mai, anul viitor, și Mureșul va avea aceste defibrilatoare, cu siguranță, instalate.

Peste un milion de euro este investiția în echipamentele medicale de prim ajutor care provine în cea mai mare parte de la partenerul acestui proiect, (Lidl) restul fiind de la populație, din contribuția de 2% din impozitul pe venit.
Peste 60% din aceste echipamente vor fi amplasate în magazinele Lidl din toată țara, iar restul în zone aglomerate din 8 orașe, printre care 10 la Târgu-Mureș.

Cristina Bulbescu

The post În mai puțin de un an, România va avea primul sistem complex de alertare și prim ajutor din lume! appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: În mai puțin de un an, România va avea primul sistem complex de alertare și prim ajutor din lume!

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button