Sănătate

Luna viitoare, la Tîrgu Mureș va avea loc prima recoltare de celule stem

Donatorul este un mureșean de aproximativ 30 de ani care lucrează în străinătate și care s-a dovedit, prin analize compatibil cu un copil din Ungaria care suferă de o boală a sângelui.

Va fi pentru prima dată din 2013 de când la Tîrgu Mureș s-a înființat Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem că apare un donator compatibil.

Reprezentantul Centrului de Tranfuzii Tîrgu Mureș, Marinela Lazăr:


Până acum, în diferite cazuri au fost retestate pentru verificarea compatibilității 7 persoane, din cele peste 2.500 înscrise în Registru.

Majoritatea voluntarilor au aflat că pot salva vieți când au donat sânge:

Medicii Centrului Regional de Tranfuzii Sanguine Tîrgu Mureș speră ca acest caz să-i încurajeze și pe alți mureșeni să intre în rândul donatorilor voluntari de celule stem.

Cei care vor să figureze în Registru trebuie să fie sănătoși, să aibă cel mult 60 de ani și să nu fi avut boli grave. La înscriere se ia o probă de sânge, iar dacă va fi cazul, transplantarea celulelor stem nu presupune dureri care să nu poată fi tratate cu analgezice.

Registrul Donatorilor români de Celule Stem cuprinde peste 64.300 de voluntari. 228 de pacienți au beneficiat de transplant, iar momentan sunt 30 care așteaptă un donator compatibil.

The post Luna viitoare, la Tîrgu Mureș va avea loc prima recoltare de celule stem appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Luna viitoare, la Tîrgu Mureș va avea loc prima recoltare de celule stem

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button