Mamprenoarele vă recomandă: soluţii naturale contra căpuşelor

mamprenoarele-va-recomanda:-solutii-naturale-contra-capuselor

Deși primăvara aceasta pare capricioasă, sperăm că soarele și vremea bună își vor face simțită prezența, pentru a ne putea bucura de natură. Ieșirile în aer liber aduc însă în prim-plan și o problemă despre care s-a vorbit tot mai des în ultimii ani: căpușele.

Căpușele sunt periculoase pentru că pot transmite omului mai multe boli grave, precum encefalita de căpușă, boala Lyme (Borrelioza Lyme), tifos, febra hemoragică Crimea-Congo, etc. Înțepătura de căpușă poate provoca leziuni mai mult sau mai puțin grave ale pielii.

Produsele repelente din magazine și riscul lor asupra sănătății

În magazine există o varietate destul de largă de produse împotriva căpușelor. Ele conțin însă chimicale, produse de sinteză, artificiale. Substanța activă DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamidă sau N,N-dietil-m-toluamidă) este, la ora actuală, cel mai eficient repelent cunoscut, folosit în multe dintre produsele comercializate împotriva căpușelor.

Problema cu el este că e destul de controversat. Un studiu făcut pe șobolani la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA, a relevat faptul că acele rozătoare tratate cu doza obișnuită din produsele pentru oameni (40mg/kg corp) au avut performanțe mult mai slabe decât șobolanii obișnuiți, la sarcini fizice care solicitau control, coordonare și putere musculară. Același studiu a concluzionat că DEET a distrus neuroni din regiunile creierului care controlează mișcările musculare, învățarea, memoria și concentrarea. Copiii sunt predispuși unui risc mai mare de a suferi transformări în creier după expunerea la DEET, deoarece pielea lor e mai subțire, iar substanța se absoarbe mult mai repede.

Vestea bună este că există alternativă

Studii făcute pe uleiul esențial de Geranium/Geranium Bourbon (Pelargonium x asperum syn. graveolens) au demonstrat că acțiunea acestuia de respingere a căpușelor este similară cu cea a DEET-ului.

Alte uleiuri esențiale cu efect repelent împotriva căpușelor sunt: Opopanax, Ienupăr, Lemongrass, Citronella, Iarba mâței (Cătușnică), Eucalipt Lămâios, Cuișoare, Busuioc, Lavandă. Puteți afla mai multe despre aceste uleiuri esențiale pe www.earome.ro. Tot pe acest site, veți găsi modalități de folosire a uleiurilor esențiale, atât împotriva căpușelor și insectelor, cât și pentru alte situații.

Căpușele nu sunt insecte, astfel că un produs repelent împotriva insectelor nu este implicit eficient și împotriva căpușelor. Vă recomandăm, așadar, să verificați în prezentarea produsului dacă este specificat clar că acționează împotriva căpușelor.

Pot folosi uleiuri esențiale pentru a îndepărta o căpușă intrată în piele?

Nu. În ciuda informațiilor și filmulețelor de pe internet în care se aplică ulei esențial de Mentă pe căpușă și aceasta iese de bunăvoie și își ia veselă tălpășița, specialiștii avertizează că această metodă implică riscul de a produce salivație căpușei. Toxina cuprinsă în acea salivă ar pătrunde direct în corpul gazdei (persoanei înțepată de căpușă), crescând substanțial riscul de infectare.

Pentru îndepărtarea fără riscuri a unei căpușe pătrunse în piele, adresați-vă personalului medical.

Vara este lungă. Să o facem frumoasă și fără riscuri, cu soluții naturale și aromate!

 

Larisa POP

Manager comunitate Mamprenoare Târgu-Mureș

www.earome.ro

 

Surse articol:

source – studiul despre deet

(source) – distrugerea neuronilor

studii despre uleiul esential de geranium – Studii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23528036, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19839268)

http://www.romedic.ro/repelente-impotriva-capuselor-0P33934

https://www.mommypotamus.com/natural-tick-repellent-recipe/

http://www.usingeossafely.com/tick-off-bug-off-tobo-spray-for-repelling-bugs-and-ticks-made-with-essential-oils-and-hydrosols/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Căpușă

https://www.aafp.org/afp/2002/0815/p643.html

 

sursa poza: https://www.healthline.com/health-news/you-could-have-48-hours-to-avoid-lyme-disease-after-a-tick-bites-you

 

 

 

 

Post-ul Mamprenoarele vă recomandă: soluţii naturale contra căpuşelor apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Mamprenoarele vă recomandă: soluţii naturale contra căpuşelor

Credit autor: redactia.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.