Sănătate

Noi proceduri medicale la Clinica Chirurgie I a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș

Serviciile medicale de performanță oferite în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală I a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș vor fi completate prin introducerea de noi proceduri medicale, ce sunt efectuate în puține locuri din țară.

Detectarea limfonodulului santinelă în cancerul mamar cu dublu trasor, monitorizarea nervilor recurenți în cursul operațiilor pentru glanda tiroidă sau terapia hipertermică cu citostatice intraperitoneală sunt proceduri noi pe care conducerea Clinicii Chirurgie I intenționează să le pună la dispoziția pacienților. O parte dintre ele au fost efectuate sporadic.

”Este vorba despre detectarea limfonodulului santinelă în cancerul mamar cu dublu trasor, atât colorant cât și izotop de technețiu, cu sprijinul Centrului de Medicină nucleară, de la noi din spital.  Al doilea element pe care vreau să-l introducem este monitorizarea nervilor recurenți în cursul operațiilor pentru glandă tiroidă, lucru care astăzi intră în toate protocoalele-am achiziționat aparatul, mai sunt necesare niște device-uri, dar sper să găsim sprijinul și să facem chirurgia tiroidiană cu această monitorizare. Al treilea element, care nu se face în România decât în două centre publice, în rest se face la privat, cu costuri foarte mari, este această terapie hipertermică cu citostatice intraperitoneală. Există mai multe tehnici și am discutat inclusiv cu managerul spitalului și cu colegii de la Ginecologie și de la  Chirurgie II să încercăm să le implementăm aici, în spital. Sper că vom găsi și sprijinul unui centru de referință din Padova, Italia”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, conf. dr. Călin Molnar, șeful Clinicii de Chirurgie Generală I a SCJU Târgu-Mureș.

Tehnica HIPEC, costisitoare dar salvatoare de viață

Terapia hipertermică cu citostatice intraperitoneală este una costisitoare, dar pentru mulți reprezintă ultima șansă la viață

”Această tehnică este utilizată pentru o serie de afecțiuni neoplazice în care apare așa zisa carcinomatoză peritoneală, adică se răspândește tumoarea în întreaga burtă, printre intestine, pe pereții interiori ai abdomenului și unde alături de rezecții de organe, peritonectomii – adică se decopertează practic întreg peritoneul de pe peretele abdominal  se aplică această spălare la temperatură ridicată a resturilor celulare din abdomen cu citostatice. Rezultatele sunt încurajatoare pentru anumite tipuri de afecțiuni. Prototipul este cancerul seros al ovarului, dar alături de el tumorile apendiculare și o afecțiune destul de agresivă pseudomicsoma peritoneală în care indicațiile sunt de elecție. Tehnica HIPEC (n. red. – chimioterapia hipertermică intraperitoneală) a câștigat teren inclusv în sfera cancerului colorectal, în sfera cancerului gastric și în unele situații unele centre agreează utilizarea HIPEC-ului și în alte tipuri de afecțiuni. Eu spun că tehnica HIPEC nu este de primă intenție, este ultima variantă în condițiile în care bolnavul are indicații. Pentru asta se face o comisie specială și nu toți bolnavii trebuie supuși la această tehnică”, a explicat șeful Clinicii Chirurgie I.

Arina TOTH

 

Post-ul Noi proceduri medicale la Clinica Chirurgie I a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Noi proceduri medicale la Clinica Chirurgie I a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button