Sănătate

Servicii medicale de înaltă performanță la Clinica de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean Mureș

Clinica Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean Mureș oferă în cadrul ambulatorului de specialitate servicii medicale de monitorizare a pacienților cu boală renală cronică predializă, fiind de altfel și singurul loc din Târgu-Mureș unde sunt oferite astfel de servicii în sistemul de stat.

De altfel, în cadrul Clinicii de Medicină Internă activează medici de medicină internă cu dublă specializare, aspect ce constituie un avantaj pentru diagnosticul și managementul terapeutic corect al pacientului. Mai multe detalii despre serviciile medicale oferite în cadrul Clinicii a oferit Conf. Dr. Carmen Căldăraru, șeful Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean Mureș într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Specialitatea medicină internă este locul unde se tratează o gamă largă de afecțiuni ce țin de mai multe specialități. Vă rog să faceți o prezentare a acestei specialități și a Clinicii pe care o conduceți.

Conf. Dr. Carmen Căldăraru: Medicina internă este într-adevăr o specialitate complexă în care ne ocupăm practic de tratamentul tuturor tipurilor de afecțiuni: respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, renale și chiar boli autoimune și boli alergice. Este o specialitate frumoasă, care necesită un plus de ”dedicare” din partea medicului curant. Trebuie să fii foarte bine pregătit, să acoperi o plajă largă de cunoștințe teoretice pentru a putea fi bun într-o astfel de specialitate.

Colegii mei sunt, în marea majoritate, medici de medicină internă și fiecare dintre ei are și o altă specializare: gastroenterologie, nefrologie, cardiologie, alergologie. Tratăm diferite tipuri de afecțiuni cu mai multe informații și competențe față de un medic internist și datorită faptului că deținem această a doua specialitate.

Există și situații în care ne sunt referiți pacienți care necesită intervenția unei alte specialități pentru formularea corectă a diagnosticului sau inițierea unui anume tip de terapie. De exemplu, la un pacient la care pe parcursul internării stabilim necesitatea unei coronarografii vom face toate demersurile pentru ca pacientul să fie referit cardiologului intervenționist.

Secția Clinică Medicină Internă funcționează cu 35 de paturi, avem un număr de 7 medici specialiști și primari, patru dintre ei sunt deja specialiști într-o a doua specialitate iar restul se pregătesc în a doua specialitate, avem competență în ecografie, o parte dintre noi și pentru ecografie Doppler vascular. Un număr de 12 asistente își desfășoară activitatea în secția clinică și 4 activează în servicii de ambulatoriu, spitalizări de zi sau în serviciul de primiri urgențe pentru cazurile care se prezintă spontan sau care sunt adresate din SMURD. Dispunem de condiții hoteliere bune pe care încercăm să le îmbunătățim în fiecare zi, marea majoritate a saloanelor dispun de grup sanitar propriu, avem acces rapid la laborator și servicii de imagistică.

Rep.: Fiind o specialitate la granița dintre specialități, există dificultăți în ceea ce privește triajul pacienților?

C.C.: Din păcate, triajul pacienților îl facem greu și noi, îl fac greu și medicii de familie sau din alte specialități. La limita dintre specialități întotdeauna este greu de judecat. La noi ajung de obicei cazurile foarte complexe sau cazurile cronice cu un număr mare de complicații/ comorbidități. Abordarea unui astfel de pacient este dificilă și necesită cunoștințe vaste; la acești pacienți apar cel mai frecvent probleme de diagnostic diferențial, probleme în alegerea terapiei datorate numărului mare de afecțiuni concomitente. În cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș avem marele beneficiu de a avea acces la investigații de top: computer tomografie, rezonanță magnetică nucleară, avem acces la investigații de laborator de mai mică sau mai mare complexitate și, pentru cazurile grave, la serviciul Anestezie şi Terapie Intensivă.

Putem interna teoretic orice tip de patologie medicală; în situația în care diagnosticul și tratamentul impun intervenția unei alte specialități ne adresăm colegilor noștri.

Rep.: Spuneați că o parte dintre medicii din Clinică sunt medici cu a doua specialitate și reușiți să tratați diferite tipuri de afecțiuni puțin mai bine față de un medic internist. Vă rog să oferiți mai multe detalii.

C.C.: Aș începe cu bolile vaselor periferice – o parte din membrii colectivului sunt implicați atât în diagnosticul și tratamentul pacienților cât și în proiecte de cercetare. Mă refer în special la pacienții cu arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, cazuri pentru care avem la dispoziție majoritatea investigațiilor necesare pentru a pune diagnosticul corect al bolii și pentru evidențierea locului unde se află leziunea. Cazurile la care terapia de revascularizare nu este posibilă sunt dispensarizate atent, seriat; o parte dintre pacienții la care testele noninvazive dovedesc rezerva circulatorie colaterală se ameliorează funcțional după terapie conservatoare și influențarea factorilor de risc asupra cărora pacienții sunt atent consiliați.

Avem, de asemenea, posibilitatea să explorăm și să tratăm diferite tipuri de alergii. Frecvent ni se adresează pacienți cu alergii medicamentoase; pacienți cu scheme terapeutice complexe la care trebuie identificat, din numărul mare de medicamente, cel care generează alergia sau cazuri disperate la care este absolut necesară administrarea unei medicații la care pacientul este alergic. În unele situații rezultatele sunt chiar deosebite. Antimicrobienele sunt cauze frecvente ale apariției reacțiilor alergice, dar nu numai; o gamă largă de medicamente pot fi implicate în apariția unei alergii. Pacientul este adresat medicului alergolog pentru a se stabili care dintre medicamente i-a determinat alergia medicamentoasă și modul în care se poate manageria ulterior cazul.

În final, dar nu în ultimul rând, aș discuta despre boala cronică de rinichi. Spitalul Clinic Judeţean Mureș, prin ambulatoriile Secției Clinice de Medicină Internă și a Compartimentului de Nefrologie, monitorizează pacienții cu boală cronică de rinichi care nu au început terapia de substituție renală. La ora actuală, în sistemul de stat din Târgu Mureș, suntem singurii care realizăm acest tip de servicii medicale. Boala renală cronică are dimensiuni pandemice, este considerată o boală a cărei extindere este foarte rapidă. Cel mai frecvent este diagnosticată la pacienți cu diabet zaharat și cu hipertensiune arterială, ca și comorbiditate datorată controlului insuficient al bolii de bază. Aceștia sunt pacienții care trebuie să beneficieze de screening în vederea depistării și monitorizării bolii cronice de rinichi.

Pacientul trebuie să beneficieze de monitorizare nefrologică pentru a primi informații despre modul de evoluție al bolii, posibilele modalități de tratament – ale bolii renale și complicațiilor ei, despre regimul alimentar. Managementul corect este de importanță deosebită având în vedere faptul că bolile renale cronice evoluează către boală renală în stadiul final, deci către dependența de o metodă de substituire a funcțiilor renale – hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal. În aceste condiții, medic și pacient avem interesul să facem posibilă o progresie cât mai lentă a bolii renale.

În Romania, prevalența bolii cronice de rinichi a fost estimată la 7%, dar eu cred că în țara noastră, având în vedere prevalența mare și în continuă creștere a diabetului zaharat și numărul mare de pacienți cu control insuficient al bolii, această cifră subestimează mult prevalența reală. Noi vedem populația care ni se adresează și constatăm că există un număr mare de pacienți la care boala cronică de rinichi nu este diagnosticată.

Screeningul pentru boala cronică de rinichi îl pot realiza atât medicul de familie cât și medicul diabetolog, cardiolog, urolog. Indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată boala, pacientul trebuie să intre imediat în programul de monitorizare a bolii cronice de rinichi și să beneficieze de tot sprijinul pentru controlul afecțiunii care generează afectarea renală (de exemplu controlul riguros al glicemiilor la pacientul cu diabet zaharat sau controlul valorilor tensiunii arteriale la pacientul hipertensiv). Este absolut necesar ca referirea la nefrolog să fie realizată de specialiștii mai sus menționați cu întregul istoric medical al pacientului deoarece pentru stabilirea caracterului cronic al bolii trebuie să dovedim că suferința renală durează de mai mult de trei luni. Nefrologul evaluează statusul clinic și paraclinic al pacientului, face un screening ecografic al rinichilor, al complicațiilor bolii iar în momentul în care stabilește că acel pacient prezintă boală cronică de rinichi aplică toate indicațiile ghidurilor naționale și internaționale de monitorizare și tratament, în așa fel încât să încerce să încetinească evoluția bolii și să trateze numărul mare de complicații caracteristic afecțiunilor cronice renale. Fiecare pacient, în funcție de gradul afectării renale, beneficiază de un alt tip de terapie.

Rep.: Care este adresabilitatea pacienților în cadrul Clinicii?

C.C.: Avem un număr mare de pacienți care vin din județul Mureș dar și din Ardeal și Moldova, pentru toate tipurile de patologie. În ceea ce privește modul de adresare, pacienții și medicii de familie trebuie să știe că există un număr de telefon direct la care putem fi apelați pentru programări în ambulatoriul de specialitate al clinicii sau pentru internări, numărul este 0759-033.920.

A consemnat Arina TOTH

 

 

 

 

Post-ul Servicii medicale de înaltă performanță la Clinica de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Servicii medicale de înaltă performanță la Clinica de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean Mureș

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button