Sănătate

Serviciile stomatologice decontate de CNAS

În România sunt 20.800 de medici stomatologi, dintre care doar 15% au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spune preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Ecaterina Ionescu.

Ea a explicat că printre cauze se regăsesc plafonul mic acordat medicului şi birocraţia mare.

Medicul Ecaterina Ionescu a declarat că cei mai mulţi stomatologi aflaţi în contract cu CNAS sunt în zonele defavorizate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate acordă fiecărui stomatolog care încheie contract o sumă fixă pe lună. Astfel medicul dentist specialist primește 2.000 lei, iar medicul dentist primar 2.500 lei pe lună. Tratamentele preventive și o parte din cele curative sunt decontate de stat, printre acestea sunt consultațiile, o singură consultație la 12 luni pentru un asigurat, tratamentul cariei simple, pansamentul calmant, o proteză o dată la 10 ani și urgențele stomatologice. De asemenea, în cazul copiilor, o dată la 2 ani este decontată sigilarea dinților.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, profesor doctor Ecaterina Ionescu, spune care sunt avantajele și dezavantajele faptului că stomatologia este în principal privată:

Avantajele sunt cele legate de faptul că pot să îţi asiguri un cabinet medical la standardele la care se impune în ziua de astăzi asistența medicală a fi furnizată. Dezavantajele sunt legate de faptul că există un fond al serviciilor stomatologice foarte mic în raport cu nevoile pe care le are populația, iar, chiar și acolo unde cabinetele stomatologice sunt în relații contractuale cu Casa, asigură foarte puține servicii de sănătate.

Serviciile stomatologice gratuite se pot obține doar în cazul în care medicul are contract cu CNAS și dacă mai are plafon

The post Serviciile stomatologice decontate de CNAS appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Serviciile stomatologice decontate de CNAS

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button