Sănătate

Sunt tot mai puțini medici de familie în județul Mureș

Fenomenul a fost semnalat astăzi de președintele Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro, la ședința Colegiului Prefectural.

Aceasta a precizat că fenomenul lipsei medicilor de familie se accentuează în ultimii ani. Media de vârstă a medicilor de familei crește, iar unii au ajuns pensionari dar sunt menținuți în sistem pentru că nu vin alții:

Medicii de familie care își desfășoară activitatea în majoritate în mediul rural dar și în Tg. Mureș ajung la vârsta de pensie, nu există medici tineri care să-și dorească să lucreze, a scăzut și numărul medicilor rezidenți care termină în această specialitate, deși Ministerul Sănătății a acordat anumite facilități. Deficitul există și în municipii, Sighișoara este unul din locurile în care ne lipsesc destul de mulți medici de familie, în perspectivă Ludușul, deci nu putem să spunem că e numai mediul rural sau în nu știu ce cătune.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan, confirmă că există medici de familie de peste 65 până la 70 de ani și în 3-4 ani situația va fi tot mai critică:

Deja avem medici la care le-am prelungit activitatea, de peste 67 de ani, chiar 70. Încă nu sunt mulți dar în special în mediul rural, în următoarii 3-4 ani situația va deveni din ce în ce mai critică. Nu există la ora actuală medici de familie interesați să preia cabinetele și în acest sens am solicitat Ministerului Sănătății să se scoată mai multe posturi la Rezidențiat în acest an – la nivelul județul Mureș am cerut 25 de posturi. Sunt unii care optează, că nu au altă variantă, stau un an, dau din nou Rezidențiatul și-și iau altă specialitate sau pleacă din țară.

Responsabilii sistemului de sănătate din județul Mureș susțin că situația nu este alaramantă, dar problemele vor apărea atunci când nu vor mai fi medici de familie din mediul rural și nu va fi cine să îi înlocuiască.
Comisii interinstituționale evaluează situația la ora actuală și în cel mult o lună vor întocmi o hartă precisă a distribuției medicilor de familie în județul Mureș.

Valeriu Russu

The post Sunt tot mai puțini medici de familie în județul Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Sunt tot mai puțini medici de familie în județul Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button