Zeci de pacienți internați la psihiatrie în Tg. Mureș, supravegheați noaptea de o singură asistentă

zeci de pacienti internati la psihiatrie in tg mures supravegheati noaptea de o singura asistenta

Situația e frecvent întâlnită, mai ales în perioada concediilor, când în loc de două asistente una singură supraveghează o secție întreagă, cu 20 sau chiar 30 de persoane internate.
În plus, de circa o jumătate de an, Ministerul Sănătății a introdus noi sarcini birocratice care reduc timpul acordat asistenței bolnavilor.
Pe de altă parte, sarcinile din fișa postului se respectă la Târgu-Mureș, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș liderul Sindicatului Sanitas din cele două clinici de psihiatrie, Emilia Ronai:

În timpul concediilor este mai puțin personal. Se întâmplă să fim câte o singură asistentă la secția de bărbați, o singură asistentă la secția de femei. Ceea ce ni s-a pus acum în cârcă foarte mult, sunt procedurile care s-au implementat de la București: deci, avem foarte multă scriptologie care ne omoară foarte mult din timp. Ceea ce ține de noi, de fișa noastră a postului, la noi se respectă. Stativele se țin în sala de tratament și se duc în salon în momentul în care este nevoie de perfuzii și se și supraveghează, cât de cât… 

Pacienții mai agresivi sunt cei care le dau de furcă angajaților din clinicile de psihiatrie, în condițiile unui normativ redus de personal și lipsei de pază. Mulți sunt loviți, mușcați și atacați de pacienți.
În plus, spitalul nu are curte proprie, prin urmare unii pacienți pleacă, fiind necesară intervenția poliției, spune liderul Sanitas, Emilia Ronai:

Gradul de periculozitate este destul de mare sau este foarte mare. Să vedeți colegi de-ai mei de câte ori și-au schimbat ochelari, sunt pălmuiți, mușcați… Se întâmplă, de regulă, jos la gardă, când sunt două persoane, în momentul în care ne vine câte un agitat… e vai și amar de noi. Mai e o treabă că, de multe ori, poliția nici nu se bagă. Vin la noi cu cătușe, le desfac cătușele și cu asta… fraților, descurcați-vă voi.

Federația SANITAS a solicitat Ministerului de Resort clarificarea normativului de personal la secțiile de psihiatrie, mai ales după introducerea de anul acesta a dosarelor de îngrijire care trebuie completate la fiecare oră, reducând astfel timpul alocat pacientului.

Cristina Bulbescu

The post Zeci de pacienți internați la psihiatrie în Tg. Mureș, supravegheați noaptea de o singură asistentă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Zeci de pacienți internați la psihiatrie în Tg. Mureș, supravegheați noaptea de o singură asistentă

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.