Sănătate

Ziua Porților Deschise la SMURD a strâns sub aripă elevii mureșeni care vor să devină medici

Marți, 24 septembrie, în cadrul Zilelor Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș la parterul UPU SMURD au avut loc mai multe tururi ale Unității de Primiri Urgențe și demonstrații de acordare a primului ajutor pentru copiii de la școlile din Târgu Mureș.

„Sistemul de urgențe nu este policilinică”

„E foarte important ca pacienții atunci când ajung să fie pacienți la noi să fie un pic familiarizați cu mediul în care vin. Se întâmplă evident ca aparținătorii să nu aibă idee despre ceea ce se întâmplă aici, să aibă mult mai multe emoții decât dacă ar cunoaște câte ceva. Este important ca ei să știe că lucrurile aici sunt foarte bine organizate, că există aparatură de top care este în folosul pacienților, să aibă încredere în medicii de aici că știu ce au de făcut și tratează după cât pot ei mai bine, să știe că este aglomerat, că urgența trebuie să fie cu adevărat urgență și că sistemul de urgențe nu este policilinică unde să spui că te doare măseaua de 2 săptămâni și ai nevoie de un algocalmin. Algocalminul îl găsești la farmacie. Ceea ce vreau eu să scot în evidență este că e foarte bine ca oamenii să se familiarizeze un pic cu mediul spitalicesc, să nu mai pară nave spațiale, pentru ca atunci când au nevoie de ajutor medical să apeleze cu scop și cu încredere”, a spus Liza Golubelu, medic rezident anul III pe terapie intensivă.

Ea crede că este o inițivă foarte bună care ar merita să fie mai răspândită. „Eu ca adolescent nu am avut parte de așa ceva, dar cred că mi-ar fi plăcut foarte mult să știu ce înseamnă o ambulanță, care este rolul ei, să știu că există un elicopter care vine repede în cazul unei urgențe mari, să știu că există ordine și disciplină și că lucrurile nu sunt doar cum se văd în filme”, a subliniat Liza Golubelu.

„Este foarte util și necesar”

Elevii au venit pe grupe în prima parte a zilei și au fost duși în diverse camere ale clădirii SMURD care servesc atât rol de practică pentru studenții de la medicină, cât și de primire și tratare a pacienților. Medicul a prezentat elevilor și modul de clasificare a urgențelor și i-a îndemnat pe cei care doresc să facă medicină să o facă doar dacă vor neapărat să urmeze această carieră și le este apropiată de suflet, altfel nu merită sacrificiile.

„Am aflat de la domnii directori că este zi deschisă la SMURD și domnul director ne-a îndemnat să venim cu clasa la care avem ore. Cred că este foarte util și necesar, a fost o experiență plăcută atât pentru mine, cât și pentru elevii mei. Bănuiesc că i-a influențat într-un mod pozitiv și că unii dintre ei vor alege eventual o carieră în domeniu, o carieră medicală la terminarea liceului. Ar fi util să se organizeze astfel de evenimente și la alte instituții, așa am afla mai multe lucruri despre anumite domenii care ne interesează”, a spus Puskás Kontek Éva Otilia, profesoară de limba engleză și germană la Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu și la Școala Postliceală Sanitară Gheorghe Marinescu din Târgu Mureș care a venit împreună cu elevii săi de clasa a IX-a la eveniment.

Post-ul Ziua Porților Deschise la SMURD a strâns sub aripă elevii mureșeni care vor să devină medici apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ziua Porților Deschise la SMURD a strâns sub aripă elevii mureșeni care vor să devină medici

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button