Social

200 de vehicule de teren și 4 elicoptere ușoare pentru zonele montane, vor fi cumpărate în acest an

Serviciile de Salvamont și Jandarmerie montane din 25 de județe vor fi echipate în acest an cu mașini speciale de intervenție și salvare în zonele montane.

Investiția este făcută din fonduri europene, iar pe listă se află și județele Mureș, Harghita, Covasna și Brașov, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:

În proiectul acesta, Salvamontul a fost efectiv cooptat cu niște vehicule de teren. Așa se pare că fiecare județ unde există echipaje de salvare montană va primi o mașină de teren complet echipată pentru salvarea montană și transportul pacientului.

De asemenea, MAI va beneficia în acest an de 4 din cele 10 elicoptere ce vor fi achiziționate în următorii patru ani, tot din fonduri europene, pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile.

La Târgu-Mureș există un elicopter cu troliu care intervine și în cazuri de salvări montane.

Ultima intervenție de acest fel a fost făcută în această vară, spune șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:

În județul Mureș, atât la SMURD cât și la Salvamont Mureș există personal calificat pentru salvarea din elicopter. Eu cred că pentru zona munților Călimani și Gurghiu este OK, e suficient acest elicopter, dar în momentul de față elicopterul din Târgu-Mureș deservește mai multe zone. Normal că este mai bine să avem mai multe elicoptere și când sunt mai multe cazuri deodată, să putem interveni în cât mai multe locații.

Dotarea cu tehnică de intervenție și salvare montană face parte dintr-un proiect mai amplu denumit ”Viziune 2020” și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta are drept scop reducerea timpului de răspuns în situații de urgență și asigurarea unei reacții rapide și eficiente la dezastre a echipajelor de intervenție în mediile aerian, terestru și maritim.

Cristina Bulbescu

The post 200 de vehicule de teren și 4 elicoptere ușoare pentru zonele montane, vor fi cumpărate în acest an appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: 200 de vehicule de teren și 4 elicoptere ușoare pentru zonele montane, vor fi cumpărate în acest an

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button