Social

Ajutorul pentru nou-născuţi, amânat la Târgu-Mureş

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş a transmis, zilele trecute, o informare intitulată “Politica nedreptăţeşte copii oraşului”, pe tema neacordării sumei de 2.000 de lei/nou născut, aşa cum prevede Hotărârea Consiliului Local Târgu-Mureş nr. 143 din 25 aprilie 2019.

“Unii consilieri locali”, făcuţi vinovaţi de situaţie

Potrivit documentului, care a fost înmânat personal reprezentanţilor familiilor care şi-au întocmit dosar în acest sens şi care au fost invitaţi la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială, motivul neacordării sumei de 2.000 de lei/nou născut este amânarea rectificării de buget din şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş din data de 4 iulie 2019.

“Stimați părinți, după cum ați aflat, în ultima ședință a Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș unii consilieri locali au amânat rectificarea de buget a orașului, afectând prin acest gest susținerea financiară a tuturor proiectelor majore ale municipalității. Unul dintre aceste proiecte afectate este sprijinul pe care Primăria intenționa să îl acorde tinerelor familii odată cu nașterea unui copil, respectiv suma de 2.000 de lei/nou-născut, bani care, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 143, din 25 aprilie 2019, urmau să constituie un ajutor financiar important destinat întreținerii bebelușilor care v-au adus bucurie în viață”, se arată în informarea semnată de Mihaela Maier, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială, şi Kiss Ildiko, şef serviciu la Direcţia de Asistenţă Socială/ Serviciul de Protecţie Socială, şi adresată familiilor din Târgu-Mureş care sunt eligibile pentru primirea respectivului ajutor.

Referindu-se la acordarea, într-un viitor cât mai apropiat, a ajutorului în bani pentru nou-născuţi, reprezentantele Primăriei municipiului Târgu-Mureş au făcut un apel la “echilibru şi colaborare” către consilierii locali ai municipiului.

“Primăria Târgu-Mureș a înțeles că sprijinirea familiilor tinere în creșterea și educarea copiilor este un element esențial ce definește sănătatea orașului. În continuare, vă asigurăm că personalul Primăriei Târgu-Mureș va face tot posibilul pentru ca cetățenii orașului să fie sprijiniți și stimulați în eforturile lor profesionale și personale, sperând ca această sumă de 2.000 de lei/nou-născut să ajungă la tinerele familii cât mai repede, după adoptarea rectificării bugetare cu sumele/capitolele prevăzute inițial. Pe această cale, facem din nou apel către toți actorii politici ai orașului la echilibru și colaborare în interesul TUTUROR CETĂȚENILOR, români și maghiari, și nu doar în interesul unor segmente restrânse stabilite pe criterii subiective”, se mai menţionează în document.

Părinţii, plimbaţi aiurea pentru o hârtie

Unul dintre beneficiarii eligibili „convocaţi” la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş pentru a primi „vestea bună” a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu i se pare în regulă ca părinţii să fie puşi aiurea pe drumuri, iar Consiliul Local să voteze hotărâri care nu au acoperire financiară.

„După ce ne-au pus să depunem dosare pentru acest ajutor de nou-născut, cei de la Primăria Târgu-Mureş ne-au mai chemat o dată se ne dea o hârtie prin care ne anunţă amânarea acestui ajutor. Din această adresă am aflat că aleşii locali nu au votat un proiect de hotărâre, acesta fiind motivul pentru care nu se acordă banii. Cred că înainte să pui nişte părinţi pe drumuri ar trebui să asiguri finanţarea oricărui demers economic. Practic, executivul local a promis nişte bani către părinţi pe care încă nu îi are”, a declarat părintele.

Hotărârea din aprilie 2019, neacoperită de buget

La şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş din 25 aprilie 2019, aleşii locali au adoptat o hotărâre prin care se acordă un sprijin financiar în cuantum de 2.000 de lei/nou-născut. Potrivit hotărârii, sumele urmau să fie acordate de către Direcţia de Asistenţă Socială Târgu-Mureş după o metodologie aprobată, în aceeaşi şedinţă, de Consiliul Local Târgu-Mureş.

„Beneficiarii prezentei metodologii sunt părinţii copilului nou-născut, cu domiciliul în municipiul Târgu-Mureş şi care fac dovada vechimii în muncă pe ultimele 12 luni lucrate”, se precizează în metodologie.

Declinul demografic, combătut doar la nivel declarativ?!

Respectivul proiect a fost iniţiat de consilierul local Magyari Előd (UDMR), care a precizat, în expunerea de motive, că „din situațiile statistice rezultă că în prezent ne aflăm în faza unui declin demografic privind numărul copiilor născuți în maternitățile din Târgu-Mureș”, respectiv că „scăderea natalității se datorează imigrării tinerilor în străinătate dar și situației financiare în care se află familiile tinere, iar nașterea unui copil implică multiple cheltuieli pentru asigurarea unor condiții decente.”

Alex TOTH

Alex Ionuţ ORBAN

 

Post-ul Ajutorul pentru nou-născuţi, amânat la Târgu-Mureş apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ajutorul pentru nou-născuţi, amânat la Târgu-Mureş

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button