Astăzi este sărbătoarea Sfântului prooroc Ilie

astazi este sarbatoarea sfantului prooroc ilie

Sfântul Ilie Tesviteanul, om al rugăciunii, luptător împotriva idolatriei şi a falşilor preoţi, este unul dintre cei mai mari prooroci ai lui Dumnezeu.

Este singurul sfânt al Vechiului Testament care este sărbătorit, astăzi, în toate Bisericile Răsăritene.

Acesta a trăit în urmă cu circa 850 de ani înainte de Cristos, în timpul regelui Ahab, care, căsătorit cu idolatra Isabela a acceptat închinarea la zeul păgân Baal, căruia i-a rânduit 450 de preoţi mincinoşi. Atunci Ilie s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu şi nu a mai plouat trei ani şi şase luni, ca pedeapsă pentru rătăcirea în credinţă a poporului evreu. După perioada de secetă, acesta împreună cu preoţii păgâni s-au urcat pe muntele Carmel pentru a aduce jertfă fiecare dumnezeului său pentru a aduce ploaia atât de necesară pe pământ. Doar ruga Sf. Ilie a fost ascultată cu foc dar şi cu binecuvântarea ploii iar toţi cei 450 de preoţi mincinoşi au fost ucişi cu sabia de Ilie. Atunci poporul lui Israel s-a căit de faptele sale şi s-a întors la Dumnezeul adevărat.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ales de Dumnezeu să trăiască într-o perioadă de criză a credinţei, este actual şi în zilele noastre.

Conform descrierii Sfintei Scripturi, Sf . Ilie a urcat la cer într-un car de foc, spune preotul ortodox din Tg Mureş, Silviu Negruţiu:

Sfântul Ilie, mai mult decât toți ceilalți prooroci ai Vechiului Testament a ajuns să fie un purtător de Har Dumnezeiesc. Cuvântul lui era egal cu fapta lui, și asta e o chestiune rar întâlnită. A fost cel care a purtat cuvântul lui Dumnezeu, a fost și cel care și-a asumat și ura celor din jur, mai ales a oamenilor puterii vremii, dar în momentul în care el a fost prigonit, a avut din partea lui Dumnezeu o atenție specială. Să nu uităm că a fost hrănit de un corb. Este singura ființă umană din Vechiul Testament care, în final, a fost ridicat la ceruri cu trupul.

Potrivit tradiţiei populare, în ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor care s-ar putea produce din cauza trăznetelor, a ploilor puternice şi a grindinei.

Pe Sfântul Ilie îl cinstesc cojocarii şi stuparii în mod deosebit. Aceştia duc, astăzi, la Biserică, faguri de miere pentru a fi binecuvântaţi, iar apoi îi împart ca pomană.

Cristina Bulbescu

The post Astăzi este sărbătoarea Sfântului prooroc Ilie appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Astăzi este sărbătoarea Sfântului prooroc Ilie

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.