Social

Doar 5% din români colectează deșeurile selectiv

Garda de Mediu, care a început controale în ţară, se aşteaptă să aplice foarte multe sancţiuni, datele de anul trecut arătând că o treime dintre primării nu au contracte de salubritate.

Primăriile pot primi amenzi între 15.000 şi 40.000 de lei dacă nu colectează deșeurile selectiv de la populaţie, a explicat comisarul Gărzii Naționale de Mediu Cristian Coaje:

Colectarea selectivă care se face în România e de aproximativ 5 la sută, iar 95% din deșeurile produse de cetățeni ajung fie la depozitele autorizate fie în abandonările voluntare, mai ales în zona rurală. Deja sunt asociații care își propun o colectare selectivă la sursă și fac presiuni asupra salubriștilor să se ridice deșeurile reciclabile colectate, separat de restul deșeurilor. Încercăm să impunem UAT-urilor măsuri cu termene clare. S-au dat câteva sancțiuni, dar se merge pe impunere de măsuri. Dacă nu ne îndeplinim aceste angajamente, riscăm un infringement, pentru că deja am avut un infringement, la deșeuri în general.

Șeful Gărzii de Mediu Mureș, Szekely Annamaria, confirmă că dacă acum au loc controale la primării, din toamnă încep verificările la firmele de salubrizare care strâng deșeurile de la populație.

În ceea ce privește controale de colectare selectivă a deșeurilor la populație, am verificat aproape toate unitățile administrativ teritoriale, și am aplicat 10 amenzi a câte 15.000 de lei, două pe urban și restul pe rural, pentru lipsa sistemului de colectare la nivel de UAT.

Comuna Sângeorgiu de Mureș se află, alături de Tg. Mureș în zona din județ în care nu s-a reușit, deocamdată, stabilirea unui operator de colectare selectivă a deșeurilor.
Primarul Sofalvi Szabolcs:

Așa simt că suntem pe la mijloc, și în mentalitate și în operativitate, în sensul că se dorește acest lucru, oamenii sunt deschiși dar încă nu există infrastructură. Avem contract cu Salubriservul, avem 24 de puncte de colectare selective, le ridică de acolo dar încă nu acoperă toată comuna. Ideal ar fi ca și de la gspodării să se ridice tot în mod selectiv; am înțeles că va fi atunci când intră acel operator regional, pe Zona 2.

Controalele Gărzii de mediu din 2018 arătau că au fost trimise la reciclat doar 17% din deşeuri, în loc de 35% cât erau programate.
Ținta de recuperare şi reciclare pentru 2019 este de 42%, iar pentru 2020 este de 50% din totalul deşeurilor, asumate de România în faţa Comisiei Europene.

Valeriu Russu

The post Doar 5% din români colectează deșeurile selectiv appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Doar 5% din români colectează deșeurile selectiv

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button