Social

GALERIE FOTO: Ziua Informării Preventive la ISU Mureș!

Marți, 13 august, cu ocazia „Zilei Informării Preventive”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „HOREA” al judeţului Mureș a organizat și desfășurat o serie de activităţi menite să familiarizeze populaţia cu măsurile de preîntâmpinare a anumitor tipuri de situaţii de urgenţă.

Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile care au loc în această perioadă urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi prin nerespectarea măsurilor de prevenire a diferitelor situaţii de urgență.

Activități pentru toate vârstele

„Ca în fiecare an, data de 13 când se nimerește într-o zi de marți, a devenit de la Inspectoratul General Ziua Informării Preventive. Cu această ocazie, noi în fiecare an ne-am deschis porțile, atât la sediul inspectoratului, cât și la fiecare subunitate din județ. Avem o serie de activități, printre care prezentare de tehnică, iar în funcție de vizitatorii care o să vină în unitate, noi o să pregătim diferite exerciții”, a spus căpitanul Gagyi Mihai, comandant detașament Târgu Mureș.

Unul dintre aceste exerciții a fost un exercițiu de descarcerare din două autoturisme. Acest exercițiu este de fapt și un antrenament al pompierilor care în luna septembrie vor participa la competiția mondială de descarcerare și acordare a primului ajutor care va avea loc în Franța. Este un exercițiu complex, iar pompierilor li s-au pus la dispoziție și autoturisme care pot să fie tăiate astfel încât aceste exerciții să fie efectiv făcute la cald.

„De obicei mai executăm și stingeri la tavă la care copiii sunt foarte încântați când văd focul și efectiv lucrul practic al pompierilor. Totodată îi lăsăm să treacă și dincolo de granițele astea care sunt între militari și ei, și îi echipăm cu ținute de pompieri, îi urcăm în autospeciale, astfel încât să simtă pulsul cât mai aproape de adevăr”, a subliniat comandantul.

Prevenția, crucială

Bineînțeles, au avut loc și discuții și acțiuni de prevenire, care s-au desfășurat în centrul municipiului Târgu Mureș, la Promenada Mall și în Sovata.

„Fiind vorba de Ziua Informării Preventive, și ne referim în special la prevenție, la prevenire, este foarte importantă activitatea colegilor noștri. Să știți că și numărul intervențiilor, în special a incendiilor, de pildă, se datorează bunei activități a colegilor de la inspecția de prevenire pentru că printr-o activitate de prevenire serioasă, intensă și mediatizată, cetățeanul află mult mai bine ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă, astfel încât să evite o situație de urgență, și în special de pildă incendiile. Colegii noștri frecvent desfășoară aceste activități în spații comerciale, în școli, în instituții publice și ori de câte ori suntem solicitați sau ni se cere sprijinul, noi tot timpul suntem acolo. Totodată, colegii mei din cadrul detașamentului, merg și la punctul de lucru Sovata, o stațiune cu foarte mulți turiști. Frecvent și la sfârșit de săptămână ne plimbăm prin stațiune cu autospeciala, stăm de vorbă cu oamenii, le împărțim pliante cu informații despre diferite tipuri de situații, despre cum trebuie să procedeze de exemplu la un cutremur, la un incendiu sau la orice alte situații de urgență pentru că, se știe foarte bine, un început de incendiu în primă fază poate fi stins cu o cană de apă, la 2-3 minute cu o găleată de apă, iar ulterior dacă timpul crește, automat trebuie doar să intervină pompierii pentru că incendiul deja prinde amploare”, a transmis căpitan Gagyi Mihai, comandant detașament Târgu Mureș.

Echipamente complexe

Fiind vorba de Detașamentul Târgu Mureș, una dintre cele mai mari subunități din țară, cei de la ISU Mureș au tehnică foarte complexă, începând de la intervenții pirotehnice, echipaj de scafandri cu autospecială și barcă și echipaj destinat, autospecială pentru intervenții CBRN, pentru intervenții la accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare. Au și autospecialele de bază, pe cele de stingere cu apă și spumă, în acest moment în cadrul Detașamentului având 3 astfel de autospeciale. Una dintre ele este dotată în plus și cu modul de descarcerare. Sunt dotați de asemenea cu o autospecială de descarcerare grea, ambulanțe – 2 B2-uri (dislocate una în Tudor la jandarmi și la punctul de la Azomureș), una de terapie intensivă și alta de neonatologie la sediul Inspectoratului.

„Mai avem de asemenea o autospecială de intervenții de salvări de la înălțime, una destul de nouă care ajunge până la înălțimea de 42 de metri cu o nacelă individuală care poate fi controlată atât de jos, cât și din interiorul nacelei. Avem camion de intervenție cu încă două containere – un container multi-disc care este dotat cu utilaje și accesorii pentru diferite intervenții inclusiv la cutremure sau la intervenții deosebite sau de amploare, celălalt container fiind un container de iluminat, un generator de curent care poate întreține sau alimenta aproape un sat întreg cu energie electrică. Să nu uităm de punctul de comandă mobil, o autospecială care deservește regional mai multe județe, o autospecială destul de complexă care poate crea rețele mobile chiar dacă nu există semnal pe telefonia mobilă. Mai avem autospeciale mici, și anume APIC-uri, autospecială de primă intervenție și comandă, iar o altă autospecială de primă intervenție și comandă care de asemenea poate să realizeze legături radio. Avem UTV-ul, o șenilată care este folosită la intervenții atât iarna la multe misiuni pe care le-am avut pe întreg teritoriul României, cât și în sezon estival. Chiar în acest moment, acea autoșenilată se află pe litoralul românesc, deservind turiștii. Avem de asemenea și 3 bărci de intervenție pentru persoane înecate sau salvări din mediul acvatic, avem echipaj de alpiniști și multe altele”, a completat Gagyi Mihai.

Sunteți invitați cu drag la următoarele acțiuni de tip Ziua Porților Deschise pentru a afla mai multe despre cei care își riscă viața zilnic pentru cetățeni.




























Post-ul GALERIE FOTO: Ziua Informării Preventive la ISU Mureș! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: GALERIE FOTO: Ziua Informării Preventive la ISU Mureș!

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button