Social

Luduş: Veteranul Iacob Baghiu a încheiat ultima bătălie

Pentru tinerii din zilele noastre, imaginea celui de-Al II-lea Război Mondial se estompează tot mai mult și devine o perioadă istorică despre care învață la școală sau iau cunoștință din vizionarea filmelor documetare ori artistice de profil. Dacă până mai ieri existau printre noi mai mulți martori ale acelor evenimente tragice, azi, doar câțiva eroi au mai rămas în viață.

În „Cartea de aur a eroilor și martirirlor Neamului Românesc”,  col. (r) Sever Popovici, de la Asociația Națională „Cultul Eroilor”, subfiliala Luduș prezintă un tabel (incomplet) cu 249 de luptători ludușeni supraviețuitori din al doilea Război Mondial (veterani de război). Curgerea implacabilă a timpului a triat nemilos și a dus spre odihnă veșnică nu mai puțin de 247 de suflete. Sâmbătă, 3 iulie, încă un veteran de război s-a alăturat camarazilor săi din ceruri.

Maior (rtg) Iacob Baghiu

Vestea tristă a decesului s-a răspândit repede în cartierul Gheja, în orașul Luduș și mai departe, acolo unde cel care a ajuns la vârsta de 96 de ani era iubit și apreciat pentru o viață fără cusur, cunoscut pentru înțelepciunea și bunătatea sa. Au venit la priveghi și apoi la înmormântare primarul orașului, Cristian Moldovan, consilierii Liviu Botezan și Gelu Puia, alături de familia îndurerată și de vecinii care îl regretă. Cadrele militare au fost reprezentate de generalul (r) Gheorghe Popa, șeful Asociației Naționale a veteranilor de Război, filiala Mureș, colonel (r) Sever Popovici, șeful ANVR subfiliala Luduș, coloneii în rezervă Ioan Rusu, Gheorghe Popa, Ionel Costin și Gheorghe Moldovan. Garnizoana Tîrgu Mureș a asigurat o gardă de onoare la catafalcul veteranului de război.

Preotul ortodox Valer Moldovan a oficiat slujba religioasă și a prezentat elemente biografice din viața celui care s-a născut în anul 1923 în Gheja din părinții Ioan și Ana. A mai avut patru surori, toate decedate. Școala elementară a făcut-o în satul natal unde, împreună cu familia, s-a ocupat cu munca câmpului. A fost încorporat în armată, apoi a început războiul. După întoarcerea din război s-a angajat la Fabrica de Zahăr Luduș de unde s-a pensionat în anul 1985. În anul 1950 s-a căsătorit cu Maria cu care a conviețuit timp de 65 de ani. Împreună au avut doi copii, Iacob și Ana. Iacob Baghiu a avut o viață plină de bucurii, dar care au fost umbrite de decesul fiului său în 2001 și a soției în 2015. Fiica Ana, ginerele Radu,nora Carolina, nepoții Antoniu, Ada și Andra și strănepoata Mara i-au înseninat clipele de viață pe care le-a trăit la Cluj-Napoca la fiica sa.O viață de muncă până la o vârstă înaintată, marcată de bune și de rele a luat sfârșit în ziua de 3 august 2019.

Onor la veteran

Despre activitatea militară a veteranului dispărut a vorbit generalul (r) Gheorghe Popa, unul dintre cadrele militare, alături de col. (r) Sever Popovici și col. (r) Gheorghe Popa, care i-au fost aproape în lungi discuții și acțiuni comune ale ANVR. Veteranul Iacob Baghiu a fost încorporat la Regimentul 83 Infanterie instrucție unde și-a început pregătirea militară ca pușcaș. În septembrie 1944, fără o pregătire militară completă, Unitatea intră în luptă pentru oprirea ofensivei trupelor germane și maghiare din direcția Luduș-Ațintiș-Bichiș. După oprirea ofensivei, Regimentul 83 Infanterie trece la atac, respinge forțele premergătoare și ajunge la râul Mureș. Iacob Baghiu a ajuns în satul său, dar nu a stat prea mult timp cu familia întrucât luptele au continuat cu înaintarea spre Nord. Fiind localnic a cunscut locurile în care Mureșul avea adâncime mai mică și trupele au trecut prin vad. Luptele au continuat pe aliniamentul Luncani – Câmpia-Turzii – Poiana, apoi pe linia Apahida – Zalău – Carei. Cu Regimentul său a continuat luptele pe teritoriul Ungariei până în Cehoslovacia. În zona sa, războiul s-a încheiat în 12 mai 1945 după care a urmat întoarcerea, pe jos, în țară. Până la 1 decembrie 1946 a instruit militari în cadrul Regimentului, după care a urmat demobilizarea și trecerea la viața civilă. „Pe front a fost rănit, a fost decorat cu Crucea Comemorativă, iar după război, ca o recunoaștere a eforturilor și eroismului dovedit pe câmpurile de bătălie, Ministerul Apărării Naționale l-a avansat pe veteranul Iacob Baghiu, succesiv, până la gradul de maior, avansare produsă în acest an. ANVR, filiala Mureș îi aduce un pios omagiu și îl roagă pe bunul Dumnezeu să-l ocrotească și să-l așeze în rândul celor Drepți: Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, și-a încheiat Panegiricul generalul (r) Gheorghe Popa.

La plecarea spre locul de veșnică odihnă, sicriul cu trupul neînsuflețit, acoperit cu drapelul tricolor a primit onorul unei gărzi de onoare a armatei României.

În momentul coborârii sicriului în criptă o aversă de ploaie a făcut ca picăturile de apă să aline arsura lacrimilor tristeții de pe chipurile celor prezenți. Salvele de foc trase de garda de onoare au adus un ultim omagiu celui care a plecat în ceruri pentru întâlnirea cu camarazii.

Drum bun și odihnă veșnică, unchiu Iacob!

Ioan A. BORGOVAN

 

Post-ul Luduş: Veteranul Iacob Baghiu a încheiat ultima bătălie apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Luduş: Veteranul Iacob Baghiu a încheiat ultima bătălie

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button