Social

„NEDEIA MOCĂNEASCĂ” în acest weekend în Covasna

În zilele de 20-21 iulie, Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu din orașul Covasna, judetul Covasna, organizează vechea si tradiţionala sarbatoare „SÂNTILIA – NEDEIA MOCĂNEASCĂ” identică în semnificații cu sărbătoarea „Târgului de fete de pe Muntele Găina”.

Ca în fiecare an, programul artistic va fi unul variat şi atractiv, prin cântecul şi dansul tradiţional românesc, spune vicepreședintele Asociației, Mihai Tozlovanu:

Sântilia era, în trecut, sărbătoarea pastorală care avea loc în ziua de „Sfântul Ilie”, când oierii, mai ales cei tineri, conform obiceiului, coborau de la stânile din munte ca să petreacă şi sa-si aleagă viitoarele neveste.
În zilele noastre, SÂNTILIA constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. “Actorii” îmbrăcaţi în costum naţional – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate şi prezintă toate obiceiurile de nuntă practicate în zonă.

Revine Mihai Tozlovanu:

Timp de două zile, meșteri populari autentici își prezintă meșteșugurile, oierii arată publicului cum se prepara casul și urda cu lapte muls “în direct”, iar spectatorii pot gusta din produse tradiționale păstorești.

Sărbătoarea este însuflețită de artiști locali amatori și de ansambluri de artiști profesioniști, precum Ionut Fulea, Mioara Velicu, Ilie Medrea și colega noastră Maria Butilă.

Radio Tg. Mureș este partener media al evenimentului.

Vlad Todoran

Afis Nedeia Mocaneasca

The post „NEDEIA MOCĂNEASCĂ” în acest weekend în Covasna appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: „NEDEIA MOCĂNEASCĂ” în acest weekend în Covasna

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button