Pagină de internet unde se pot sesiza cazurile de încălcare a colectării selective a deşeurilor reciclabile

pagina de internet unde se pot sesiza cazurile de incalcare a colectarii selective a deseurilor reciclabile

Asociaţia Declic a creat o pagină de internet unde cetăţenii pot sesiza Garda de Mediu în cazul în care companiile de salubritate nu colectează separat deşeurile reciclabile.

Conform legii, de la 1 iulie, colectarea selectivă este obligatorie, iar primăriile şi companiile de salubritate pot fi amendate cu până la 40 de mii de lei dacă nu pun la dispoziţia cetăţenilor posibilitatea de a separa deşeurile menajere de cele reciclabile.

Pagina de internet creată de Asociația Declic, în speță „reciclare.declic.ro„, explică foarte simplu cum ar trebui să fie pusă în practică, așa cum spune legea, colectarea selectivă, de ce este importantă aceasta și ce poți face dacă vei constata că nu se schimba nimic în bine în comunitatea ta de la 1 iulie.

În mod normal, pubelele în care aruncam gunoiul amestecat ar fi trebuit să fie deja înlocuite cu patru pubele sau recipienți pentru fiecare fracție de colectare și anume: galben pentru metal și plastic, albastru pentru hârtie și carton, verde pentru sticlă și gri pentru deșeurile menajere, singurele care nu merg către reciclare.

Conform obligațiilor legale, companiile de salubritate trebuie să colectezi aceste fracții cu vehicule diferite pentru fiecare fracție în parte. În caz contrar, înseamnă că deșeurile separate deja de cetățeni vor fi amestecate și duse la groapa de gunoi, semn că nimic nu s-a schimbat în bine în comunitatea ta. Pentru astfel de cazuri, asociația Declic a inclus pe aceeași pagină de internet o secțiune unde ai posibilitatea de a sesiza comisariatele județene ale Gărzii de Mediu. Există penalitoti și de partea cealaltă pentru cetățenii care nu se conformează noilor reguli. Aceştea vor fi amendați cu până la 2.000 de lei și vor avea de plătit o taxă de salubritate mai mare cu 25 de procente. De cealaltă parte, cei care respectă noile principii vor avea o reducerea tarifului de salubritate de 25%.

The post Pagină de internet unde se pot sesiza cazurile de încălcare a colectării selective a deşeurilor reciclabile appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pagină de internet unde se pot sesiza cazurile de încălcare a colectării selective a deşeurilor reciclabile

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.