Social

Răzvan Ducan și Vasile Ursuți, Cetățeni de Onoare ai Sărmașului

Consiliul Local și Primăria orașului Sărmașu au acordat sâmbătă, 24 august, titlul de cetățean de onoare lui Răzvan Ducan și lui Vasile Ursuți, în cadrul ceremoniei de deschidere a ediției 2019 a Zilelor Sărmășene.

Cele două distincții au fost oferite „în semn de recunoștință pentru promovarea valorilor culturale și naționale sărmășene”, după cum a precizat ing. Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu.

„Anul acesta, lista cetățenilor de onoare ai orașului se mărește cu două noi personalități! Prin Hotărârea de Consiliu Numărul 53 și Hotărârea de Consiliu numărul 54 din 25 iulie 2019 se conferă titlul de cetățean de onoare al unor doi domni stimabili care ne-au fost alături constant în activitățile pe care le desfășurăm”, a anunțat ing. Ioan Mocean.

Răzvan Ducan, ”un român adevărat”

Răzvan Ducan este unul dintre cei mai prolifici poeți și scriitori mureșeni, recunoscut și pentru activitatea sa intensă pe tărâm publicistic, iar Laudatio-ul a fost citit de părintele protopop Ilie Bucur.

„Prezența sa la Sărmașu a fost mereu o constantă la activitățile culturale, atât la Biblioteca „Liviu Rusu”, cât și la Casa de Cultură din Sărmașu. Esența culturală și spirituală a Sărmașului se regăsește constant și pozitiv în scrierile lui. Este un român adevărat, un patriot adevărat, și un creștin ortodox adevărat, și cred că titlul de cetățean de onoare are nevoie de astfel de oameni, care să se ridice la nivelul necesar!”, a afirmat părintele Ilie Bucur.

Mai apoi, Răzvan Ducan a încântat publicul care asista la ceremonie cu recitalul unei poezii intitulate „Cântec pentru Sărmașu”.

Vasile Ursuți, artist din Balda

Vasile Ursuți este un antreprenor local, filantrop și membru important al comunității sărmășene. A realizat în fața Bisericii Catolice din Balda un obelisc, un monument al celor șapte episcopi canonizați la Blaj.

”Originar din Balda, Vasile Ursuți este cel de-al treilea copil dintre șase frați. Din mărturia sa, nu a avut o copilărie ușoară. Ba dimpotrivă, greutățile vremii și-au pus amprenta asupra formării sale viitoare. A avut o căsnicie de 44 de ani în urma căreia a rămas văduv, dar alături i-au rămas cei patru copii de care susține mereu ca e mândru. Spiritul său civic l-a împins să se implice în lucrări de interes public, cum a fost introducerea apei potabile în satul Balda, iar apoi întreținerea din fonduri proprii a acestei lucrări. Ulterior, în colaborare cu primarul orașului Sărmaș, domnul inginer Ioan Mocean, a recondiționat fântâna cu apă potabilă de la Glodeț din satul Balda. Aptitudinile sale artistice i-au permis să învețe să cânte la diverse instrumente, participând împreună cu fratele său la spectacole în cadrul Zilelor Sărmășene. A fost cantor la biserica Greco-Catolică din Balda. A mai adus numeroase contribuții și ajutoare bisericii”, se precizează în Laudatio-ul lecturat de părintele Ioan Bande.

Alex Ionuț ORBAN

 

Post-ul Răzvan Ducan și Vasile Ursuți, Cetățeni de Onoare ai Sărmașului apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Răzvan Ducan și Vasile Ursuți, Cetățeni de Onoare ai Sărmașului

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button