UE interzice folosirea unor articole din plastic de unică folosinţă

ue interzice folosirea unor articole din plastic de unica folosinta

Zece articole din plastic de unicã folosințã – între care farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele pentru curãțarea urechilor – vor fi interzise, în decurs de doi ani, în Uniunea Europeanã.
Aprobatã ieri de Consiliul Uniunii Europene, aceastã mãsurã a fost propusã de Comisie pentru reducerea cantitãții de deșeuri din mãri și de pe plajele europene.

În fiecare an, în Europa, sunt aruncate în mare 150.000 de tone de plastic. La nivel mondial, situaţia este şi mai alarmantă, fiind aruncate în oceane 8 milioane de tone în fiecare an. Articolele din plastic de unică folosinţă reprezintă aproximativ jumătate din totalul de deşeuri marine găsite pe plajele europene, iar reziduurile de plastic se regăsesc în prezent în numeroase specii marine.

Conform măsurilor adoptate, până în 2021, vor fi interzise produsele din plastic de unică folosinţă, pentru care există alternative pe piaţă, între acestea beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, beţişoarele pentru baloane, paharele sau recipientele pentru alimente.

De asemenea, se propun măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi, fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse. Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic, până în 2029, iar acestea vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat.

The post UE interzice folosirea unor articole din plastic de unică folosinţă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: UE interzice folosirea unor articole din plastic de unică folosinţă

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.