Viorica Dăncilă vrea anchetă în cazul fetiţei din Baia de Aramă

viorica dancila vrea ancheta in cazul fetitei din baia de arama

Premierul Viorica Dăncilă a cerut sâmbătă efectuarea unei anchete în cazul fetiţei ridicată de acasă pentru a fi dată în adopţie unei familii din SUA, subliniind că persoanele care vor fi găsite vinovate vor fi sancţionate.

Fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă a fost dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română. Ea locuia împreună cu asistenta maternală, care a avut grijă de fetiţă în ultimii şapte ani. Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.

În imaginile înregistrate de soţul femeii apare fetiţa de 8 ani, care plânge şi se zbate pentru a rămâne alături de asistenta maternală, căreia îi spune ‘mama’.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi susțin că nu au fost informaţi cu privire la operaţiunea de preluare a minorei desfăşurată vineri la familia din Baia de Aramă şi nici nu a fost solicitată prezenţa vreunui reprezentant al instituţiei în cadrul acestei operaţiuni.

Între timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiţei luată cu forța din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii.

Sesizarea vizează posibila încălcare a articolelor 22 şi 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialişti din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii şi Avocatului Copilului.

UPDATE ORA 14,00

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat sâmbătă că a aprobat trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, pentru a avea ‘o strânsă colaborare’ în cazul fetiţei din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA.

Șefa guvernului a mai anunţat că ‘a cerut corpurilor de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie -ANPDCA şi ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială -ANPIS să fie luni dimineaţă la prima oră în Dolj şi Mehedinţi, pentru a întocmi un raport amănunţit al situaţiei’.
‘În urma acestei analize, se vor lua, ferm, toate măsurile care se impun’, a adăugat premierul.

Viorica Dăncilă a mai cerut sâmbătă efectuarea unei anchete în cazul fetiţei ridicată de acasă pentru a fi dată în adopţie unei familii din SUA, subliniind că persoanele care vor fi găsite vinovate vor fi sancţionate.

The post Viorica Dăncilă vrea anchetă în cazul fetiţei din Baia de Aramă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Viorica Dăncilă vrea anchetă în cazul fetiţei din Baia de Aramă

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.