Social

Workshop despre „Managementul riscurilor de corupție în instituțiile publice“ la Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș

Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Mureș a organizat, în parteneriat cu Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș un workshop dedicat riscurilor și vulnerabilităților la corupție.

Activitatea ce a purtat titlul „Managementul riscurilor de corupție în instituțiile publice“ a avut ca scop prezentarea etapelor aferente managementului riscurilor de producție.

La workshop au participat reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție de la nivel central, ai structurilor M.A.I. de la nivel local, consilierii pentru integritate, reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș, șefi de instituții deconcentrate, precum și reprezentanți ai Universității „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș.

În cadrul întâlnirii au fost expuse recomandări de îmbunătățire a capacității de prevenire și control, în domeniile unde există vulnerabilități ridicate la corupție.

Metodologie specifică elaborată de Direcția Generală Anticorupție

Comisarul-șef de Poliție Bogdan Machedon a deschis evenimentul printr-o prezentare succintă a principalelor proceduri demarate de Direcția Generală Anticorupție: „La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, toate structurile componente au obligația de a-și autoevalua riscurile de corupție utilizând o metodologie specifică elaborată de către Direcția Generală Anticorupție. Activitatea de monitorizare a riscurilor de corupție a scos în evidență faptul că structurile M.A.I. au implementat în general recomandările formulate de Direcția Generală Anticorupție, fiind transpuse în proceduri mai clare și mai transparente de lucru intensificarea și adecvarea măsurilor de control ierarhic, creșterea transparenței în activitățile în desfășurare, instruirea și conștientizarea personalului propriu cu privire la corupție“.

Prof. univ. dr. Mircea Simionescu, Rectorul Universității „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș a subliniat importanța unei atitudini preventive care duce la evitarea unor situații cu efect negativ.
„Toată viața noastră presupune un risc asumat în toate direcțiile. În mașină de exemplu, conduc, trebuie să îmi asum un risc, că s-ar putea să se întâmple ceva la un moment dat și trebuie să am o abilitate anticipativă să evit acel eveniment care vine spre mine. Dumnezeu ne cheamă să îi înțelegem voia, de aici studiu, dar ne cere și să facem voia lui“, a declarat Prof. univ. dr. Mircea Simionescu.

Prevederi ale Strategiei Naționale Anticorupție pentru 2016-2020

Zsigmond Nagy, subprefectul județului Mureș a detaliat prevederile Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016-2020, care este în curs de derulare. „Încurajarea integrității și prevenirea corupției reprezintă o prioritate atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat din România. În cazul instituțiilor publice, această prioritate este stabilită prin Strategia Națională Anticorupție pentru perioada 2016-2020. Strategia Națională Anticorupție este instrumentul de bază prin care se încurajează identificarea cu prioritate a riscurilor de corupție și implementarea măsurilor de prevenire a corupției adoptate de instituțiile publice și administrația publică atât la nivel central, cât și la nivel local. (…) Strategia are în vedere în special măsurile care urmăresc mai mult prevenția faptelor de corupție, acțiunile asupra cauzelor profunde și nu numai asupra efectelor facil de identificat, mai multă educație, inclusiv juridică și, nu în ultimul rând, repararea prejudiciilor provocate prin săvârșirea de infracțiuni. (…) În acest context, analiza fenomenului corupției prin instrumente de cercetare științifică, în colaborare cu mediul universitar, reprezintă o activitate care completează în mod necesar orice politică națională anticorupție și ajută la construirea unei înțelegeri mai bune a conceptului larg al integrității în exercitarea unei funcții publice“, a menționat Zsigmond Nagy.

Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a precizat eforturile pe care le depune Consiliul Județean Mureș pentru combaterea corupției în instituțiile publice: „Consiliul Județean Mureș, în cursul anului 2018, a inițiat un demers de implementare a Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 și a semnat un contract prin Programul Operațional Capacitate Administrativă în valoare de aproape 400 000 lei. Programul este în derulare și vizează inclusiv pregătirea unui număr de 180 de funcționari publici atât prin aparatul propriu al Consiliului Județean, cât și prin celelalte instituții publice din județul Mureș.“

Alcătuirea unui manual de bune practici

Comisarul-șef de Poliție Mihăiță Bârlici, Director al Direcției de Prevenire de la Direcția Generală Anticorupție, a prezentat apoi strategia în anticorupție pentru perioada 2016-2020.
„În cadrul parteneriatului anticorupție există o serie de platforme în care autoritățile, mediul privat, mediul academic, toate instituțiile publice participă și pun laolaltă un manual de bune practici“, a declarat Comisarul-șef de Poliție Mihăiță Bârlici.

Câteva dintre măsurile pe care le-a identificat Directorul Direcției de Prevenire de la Direcția Generală Anticorupție în cadrul prezentării susținute au vizat instruirea personalului, informarea și conștientizarea funcționarilor, conștientizarea cetățeanului, managementul riscurilor de corupție, evaluarea incidentelor de integritate, realizarea unor teste de integritate, funcționarea liniei verde anticorupție și protecția avertizorului de integritate.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că pentru sesizări privind săvârșirea unor fapte de corupție de către angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cetățenii pot apela Call center anticorupție la numărul 0800 806 806 al Direcției Generale Anticorupție, apel gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Post-ul Workshop despre „Managementul riscurilor de corupție în instituțiile publice“ la Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Workshop despre „Managementul riscurilor de corupție în instituțiile publice“ la Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button