Sport

”Fibula de la Suseni” acordată dansatorului Rareș Cojoc

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a decernat joi, 1 decembrie 2022, Diploma de Excelență și distincția ”Fibula de la Suseni” dansatorului Rareș Cojoc, multiplu campion național și internațional, aflat pe locul 1 în clasamentul mondial Adult Standard.

Cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș a fost acordată cu prilejul Zilei Naționale a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

În cadrul aceluiași eveniment, prefectul Mara Togănel a acordat ”Fibula de la Suseni” altor cinci personalități care au avut o contribuție importantă la viața comunității mureșene de-a lungul carierei: Magda Bercea – director al filialei Crucea Roșie Mureș, Aurelian Grama – jurnalist, director fondator al cotidianului Zi de Zi și al revistei economice Transilvania Business, Ioan Husar – jurnalist, redactor șef al cotidianului Cuvântul Liber, Paula Rusu – jurnalistă, trainer de comunicare și activist pentru sănătate și Zaharia Kézdi Erzsébet Iringó – medic boli infecțioase.

Elev de excepție ieri, dansator de talie mondială azi

Laudatio-ul pentru dansatorul Rareș Cojoc a fost prezentat de prof. Cristina Branea, fostă directoare a Colegiului Național ”Unirea” din Târgu Mureș:

”Un scurt fragment din articolul de prefață al Anuarului Colegiului Național ”Unirea” – ediția 2002, intitulat ”Pășind în Milenul III” conține cuvinte-cheie care conturează parcă profilul adolescentului devenit azi tânăr adult, cu o carieră sportivă spectaculoasă și o viață de familie împlinită: „Conștienți de oportunitățile pe care Europa Mileniului III ni le oferă, dorim să construim imaginea tânărului inteligent, creativ, care își confruntă experiența sa cu a celorlalți, în căutarea armoniei și succesului. Tânărul, modelat în marea sală de clasă a Europei, înzestrat cu talent și sensibilitate, va reuși astfel să dăruiască în aceeași măsură, suflet și rațiune.”

În aceeași ediție a anuarului, articolul intitulat ”Performanțe… în pași de dans” conține primul interviu al sportivului de succes sărbătorit astăzi, Rareș Cojoc, care spunea: „nu știu dacă dansul va deveni o profesie, dar, cu siguranță știu că nu voi renunța niciodată la dans… îmi oferă bucurii și satisfacții unice”, iar articolul menționează, de asemenea, pe lângă multiple medalii obținute deja, primul titlu de vicecampion național – la 13 ani, și primul premiu internațional la Campionatul Mondial din Austria.

Muzica, poezia, dansul, modelează personalitatea unui om, creează o altă percepție în receptarea frumosului și, uneori, pot schimba destine. Pentru Rareș, dansul este mai mult decât o pasiune. Este o stare, un mod de a exista, dictat parcă de ritmuri interioare. A început să practice dansul sportiv de la vârsta de 8 ani, alături de sora lui – Silvia, talentul fiindu-i dublat de tenacitate și voință. Fie că dansează în ritmuri de samba, cha-cha, tango sau vals, realizează o simbioză totală între mișcare și muzică. La 11 ani este deja legitimat la clubul „Dansul Viorilor” din Reghin, singurul din țară care, la acea vreme era frecventat de antrenori de talie mondială. Astăzi, la 25 ani de la debutul său în acest sport, susține că a rămas fidel atât antrenorilor cât și clubului din Reghin pe care îl reprezintă în continuare, chiar dacă de la vârsta de 18 ani locuiește în București. Tot astăzi, bilanțul arată un număr de 20 de titluri de campion național, dintre care 13 la categoria – Adulți.

De 8 ani formează o pereche pe ringul de dans cu Andreea Matei, obținând împreună performațe semnificative: finalist al Campionatului European, finalist la Jocurile Mondiale de la Birmingham, SUA, de două ori finalist la Grand Slam (Spania și Germania). Aceste performanțe remarcabile culminează la data de 11 octombrie 2022, când perechea Rareș Cojoc – Andreea Matei ocupă poziția numărul 1 în clasamentul mondial al dansului sportiv.

Revenind la evoluția tânărului inteligent, sensibil și creativ, descris în prefața anuarului din 2002 ca misiune a Școlii, la tânărul care dăruiește suflet dar și rațiune, se cuvine să menționez aici și înalta performanță academică obținută de Rareș în calitate de absolvent al Colegiului Național ”Unirea”, cu media 10 la Examenul de Bacalaureat, susținut în anul 2008.

Așadar, felicitări sportivului, absolventului, profesionistului, familistului Rareș Cojoc! Felicitări, Mihaela și Liviu Cojoc – pentru susținerea valorilor în familie și comunitate! Felicitări pentru o misiune împlinită… prefațată într-o ediție de anuar…”

”Datorez foarte mult județului Mureș”

Aflat în Italia unde se pregătește pentru Campionatul Mondial de Dans Sportiv, Rareș Cojoc a interacționat cu participanții la ceremonia din Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș prin intermediul unei transmisiuni live via Zoom.

”Sunt pur și simplu copleșit de emoție, sunt emoționat de cuvintele rostite de doamna profesoară Cristina Branea”, a mărturisit sportivul mureșean care domină topul mondial al dansului sportiv, categoria Adult Standard.

”Îmi reprezint atât țara, cât și județul Mureș cât mai bine cu putință”, a spus Rareș Cojoc referindu-se la competițiile, deloc puține, la care participă.

”Aș dori să vă mulțumesc doamnă prefect pentru inițiativa acordării acestei prestigioase distincții, care nu doar că mă onorează, dar și pune dansul sportiv mai aproape de inimile mureșenilor”, a mai spus Rareș Cojoc, care a mulțumit apoi fostei sale profesoare, Cristina Branea, pentru susținerea continuă oferită pe perioada anilor de liceu în vederea atingerii performanțelor sportive, dar și președintelui Federației Române de Dans Sportiv, mureșeanul Vasile Gliga, pentru suportul continuu oferit în ultimele două decenii.

”Domnul Vasile Gliga este și președintele clubului ”Dansul Viorilor” din Reghin pe care îl reprezint de 22 de ani și care pe lângă familia mea a reprezentat mereu puntea de legătură din punct de vedere profesional între mine și județul Mureș și care țin să cred că mi-a influențat în cel mai pozitiv posibil cariera de dansator având în vedere că acolo la Reghin i-am cunoscut pe antrenorii mei care mă antrenează chiar și în ziua de astăzi”, a transmis mureșeanul care deține în palmares și 20 de titluri de campion național la dans sportiv.

”Pot spune cu mâna pe inimă că datorez foarte mult județului Mureș întrucât aici mi-am început cariera și totodată, să vedem cum decurg lucrurile, ar fi un gând și o dorință de-a mea ca tot acolo, la Târgu Mureș, sau undeva în județul Mureș, să îmi sfârșesc cariera atunci când va veni momentul oportun. Așadar, concluzionând, vă mărturisesc că nu doar eu am dat Mureșului rezultate remarcabile, ci și Mureșul mi-a dat, la momentul potrivit, tot ce a fost nevoie pentru a deveni ceea ce sunt astăzi, și pentru asta vă mulțumesc, și încă o dată, La Mulți Ani tuturor!”, și-a încheiat mesajul Rareș Cojoc.

Alex TOTH

Post-ul ”Fibula de la Suseni” acordată dansatorului Rareș Cojoc apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: ”Fibula de la Suseni” acordată dansatorului Rareș Cojoc

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button