Sport

La Luduș, Cupa „Herczeg Andy” la fotbal

În momentul de față cea mai cunoscută sportivă din orașul Luduș, aflată în activitate, este fără îndoială Herczeg Andreea (Andy), componentă a lotului național de fotbal feminin a României, cu 49 de prezențe, jucătoare profesionistă la echipa Eto Gyor din Ungaria. Andy s-a născut la Luduș, acolo unde a început activitatea sportivă într-un domeniu care era destinat cu preponderență doar băieților. Pentru că în oraș nu era o echipă feminină, la nouă ani a început să joace fotbal în echipa de băieți Mureșul Luduș. Câțiva ani mai târziu, între 2006 – 2013 a fost legitimată la Cluburile City-us și FCM Târgu Mureș, echipe cu care a devenit campioană, vicecampioană națională și câștigătoare a Cupei României. După ce este declarată „Sportivul anului” în Târgu Mureș, activează la echipele CFR Timișoara și Oțelul Galați unde își încheie parcursul profesionist în România. În anii 2015-2016 joacă în Ungaria, apoi în Suedia unde absolvă și cursul de antrenori pentru Licența C UEFA, apoi revine în Ungaria.

Diplomă și Plachetă de Onoare

În semn de apreciere a omului și sportivului Herczeg Andy, Primăria orașului Luduș, primarul Cristian Moldovan a decernat sportivei o diplomă și o Plachetă de Onoare în anul 2018. În același an în care s-a desfășurat prima ediției a Cupei „Herczeg Andy” cu o participare internațională. Parcursul acestei competiții a fost întrerupt în timpul pandemiei sanitare, dar în acest an se organizează o nouă ediție.

Au participat la ediția 2022 echipele FK Miercurea Ciuc, Vasas Femina Odorheiul Secuiesc,  CS Luca Brașov, CS Olimpic Gherla, ACS Târgu Mureș și Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș, clasate în această ordine.

La festivitatea de premiere oficiată de psihologul lotului național de fotbal feminin a României, Călina Iușan, trofeele au fost înmânate câștigătorilor de selecționerul echipei naționale, Cristian Dulca și de Herczeg Andy: cea mai tânără jucătoare – Baki Beatrice; cea mai tehnică jucătoare – Alexandra Iușan; cea mai bună portăriță – Tanko Reka și golgetera – Mitroi Rita (9 goluri).

Meciurile au fost arbitrate de Mădălina Hegheș (Târnăveni) și Lobenschus Kinga (Târgu Mureș), rolul arbitrului Dorel Rațiu fiind acela de gazdă a arbitrilor ludușeni. Un moment important și interesant în programul zilei a fost meciul disputat de fotbaliștii veterani ai Mureșului Luduș în compania unei echipe de fete, prietenele și colegele lui Andy, cu ea în teren. Scorul final a revenit băieților cu 4-2. Au jucat Ștefan Popa, Vasile Bica, Ionuț Bica, Alin Stângă, Gabi Simion, Adrian Balea, Fekete Karoly și Cosmin Botezan contra fetelor Baki Beatrice, Lucia Neleacă, Alina Boroș, Mădălina Boroș, Crina Tămaș, Barabași Kinga, Lobenschus Kinga, Andreea Balla, Marcela Păcurar, Orși Reti, Fulop Bernadet și Andy Herczeg.

Mesaje frumoase

Cristian Dulca: „Cunosc orașul Luduș de multă vreme și constat că în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere edilitar. Cupa „Herczeg Andy” este o inițiativă lăudabilă prin care încearcă să atragă tot mai multe fete la practicarea fotbalului feminin. O felicit pe Andy pentru aceasta, asemenea evenimente sunt foarte bune. Ca jucătoare, ca om, este o persoană deosebită, foarte muncitoare, dorește tot timpul să se autodepășească, este ambițioasă, am doar cuvinte de laudă pentru ea. Răspunde de fiecare dată la solicitările venite de la lot. Am venit cu plăcere la această competiție, îi mulțumesc și îi doresc succes în continuare.”

În cadrul festivității de încheiere a competiției au rostit scurte alocuțiuni deputatul social-democrat Dumitrița Gliga, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan și viceprimarul Kis Istvan.

Adresându-se celor prezenți, Herczeg Andy a spus: „Mulțumesc tuturor ludușenilor și celor care au răspuns invitației mele, este o mare bucurie pentru mine ca să vă văd, să constat interesul dumneavoastră pentru sport, pentru fotbalul feminin. Sper ca și în anul 2023 să avem condiții pentru organizarea unei noi ediții cu un nivel calitativ superior, poate internațional. Mulțumesc familiei care a fost alături de mine, mulțumesc sponsorilor care au făcut posibilă organizarea acestei ediții a competiției”.

Interesul de care s-a bucurat acest turneu, prin numărul echipelor participante și prin calitatea tehnică a disputelor ne face să credem că principalul obiectiv al turneului de promovare a fotbalului feminin, cu scopul de a face mai cunoscut acest sport în România și de a atrage noi fete pentru practicarea fotbalului, a fost atins.

Ioan A. BORGOVAN

Post-ul La Luduș, Cupa „Herczeg Andy” la fotbal apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: La Luduș, Cupa „Herczeg Andy” la fotbal

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button