Sport

Sportul Mureșean și-a desemnat laureații

Luptătorul Biro Krisztián și Andrea Kiss-Apostolache, sportivii județului

Luptătorul Clubului Sportiv Școlar Târgu Mureș Biro Krisztián a fost desemnat sportivul numărul 1 al județului Mureș la sporturi olimpice, iar deja obișnuita laureată Andrea Kiss-Apostolache, de la secția de arte marțiale a CS Mureșul a fost numărul 1 la sporturile neolimpice.

Gala Sportului Mureșean din acest an s-a desfășurat în condiții mult diferite față de cele ale anilor precedenți. Revenit după cinci ani în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș, evenimentul nu s-a mai bucurat de numeroasa asistență din anii precedenți. Motivele pot fi deduse cu ușurință. Masa cu trofeele care urmau să fie acordate premianților era plină de cupe și diplome pregătite să fie înmânate sportivilor care au cucerit în cursul anului un număr de 8 medalii la Campionatele Mondiale (1 aur, 5 argint și 2 bronz), 12 la Campionatele Europene (7-3-2), 7 la Campionatele Balcanice (3-1-3) și 379 la Campionatele Naționale. Dintre trofeele obținute pe plan intern 93 au fost cucerite la Seniori (31-24-38), 54 la Tineret (17-14-23), 87 la Juniori I (15-26-46), 47 la Juniori II (15-10-22) și 98 la Copii (31-28-39).

Sportul rămâne cel mai bun ambasador

După păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor care au adus satisfacții sportului mureșean și nu se mai află printre noi, în deschiderea galei au luat cuvântul Iuliana Rus, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș, Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, partenerul principal al evenimentului și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș Ioan Macarie. Fiecare dintre aceștia a ținut să mulțumească pentru eforturile depuse pe parcursul anului și să-i felicite pe sportivi și antrenori pentru rezultatele obținute, subliniind totodată importanța practicării sportului, atât pentru sănătate, dar și pentru faptul că dintotdeauna sportul s-a dovedit cel mai bun ambasador al unei localități sau națiuni.

 

Avem viitor, avem tehnicieni, nu avem condiții

În comparație cu edițiile precedente, la categoriile la care s-au întocmit clasamente, acestea au fost făcute separat pentru sporturile olimpice față de cele neolimpice. Nu a fost însă cazul la toate categoriile. Prima premiată a fost ce de la Speranțe. Aici au fost nominalizați un număr de 28 de sportivi, fiind amintite tuturor performanțele pentru care au fost evidențiați pe plan intern sau internațional la cadeți și juniori. Cei 28 au fost: Alexandru Ardelean (box- CS Stejarul Daneș-locul III la Campionatul European), Mara Beian (karate- CS Sakura-locul III la Campionatul Mondial), Biblia Robert (lupte- CSȘ Reghin-locul III la Campionatul Balcanic), Carla Lăcătuș, Andrea Țîrle și Corina Lupei (handbal-CSM Tg. Mureș-Arena), locul V cu România la Festivalul Olimpic al Tineretului European, Böjthe Benjamin (lupte- CS Mureșul-locul III la Campionatul Balcanic), Alexandra Boroș (jiu jitsu brazilian- CS Sakura și Hikaritori-locul I la Campionatul Mondial), Diana Botărel (dans sportiv- Dansul Viorilor Reghin-campioană națională), Claudia Ciurar (lupte-CSȘ Tg. Mureș-campioană națională), Dacian Costea (atletism- LPS Tg.Mureș-campion național la prăjină), Horváth Eduard (karate- Tiger Budo Tg. Mureș- locul V la Europene), Sorina Miclea (tenis- locul I la Turneul Campionilor), Marisa Mureșan (călărie- CS Scorillo Sântana de Mureș- vicecampioană națională), Paula Iacob (judo- SC Dimas-locul III la Campionatul Național), Andrei Păcurar (lupte- CSȘ Reghin-campion național), Briana Rugină (karate- CS Dragon Do Tg. Mureș- argint la Mondiale), Andrei Sasebeș (dans sportiv- Dansul Viorilor Reghin- locul II la Campionatul Național), Szánto Dávid (karate- CS Sakura-locul II la Mondiale), Edina Szabados (patinaj- CS Mureșul- locul III la Campionatul Național), Tamás Bernadett (lupte- CS Mureșul-campioană națională), Szöcs Hunor (hochei pe iarbă- LPS Tg. Mureș-locul II la Campionatul Național), Tamás Dávid (jiu jitsu- CS Takenoko-locul II la Campionatul Mondial), Ungvári Evelyn (tenis de masă- CSȘ Tg. Mureș-locul III la Naționale, Andreea Ungur (karate- Tiger Budo Tg. Mureș-locul I la karate kyokushin), Victor Văsieșiu (șah- CSȘ Tg. Mureș-campion național), Virág Vivien (taekwondo- CS Xploziv-locul I la Naționale) și Kiss Rolánd (baschet- LPS Tg. Mureș, component al lotului național de juniori).

Sport fără limite

Înșiruirea acestora a scos în evidență faptul că există resurse, există talente și avem oameni cu experiență dispuși să se ocupe de tineri, dar aceștia au nevoie de condiții după premierea. După ce au fost răsplătiți sportivii cu nevoi speciale, categorie la care au fost premiați componenții clubului Sakura de karate nevăzători Nagy Biro Ibolya, Rodica Sonea, Haidu Iosif, Szánto Attila, Vasile Tinu Pop, Tiberiu Oreian, Marcus Kevin, precum și Claudia Boantă (karate și popice nevăzători-Sakura și CS Iris), Liliana Pădureanu, Ördög Pál Levente și Adrian Marcel (popice-CS Iris), la categoria veterani au fost amintite numele a 48 foști sportivi și descoperitori și șlefuitori de talente la diverse ramuri sportive. Mulți dintre cei amintiți s-au aflat în sală, cum a fost cazul fostului fotbalist Fazakas Árpád, cel care l-a format ca jucător pe Sergiu Hanca, în prezent în campionatul Poloniei. Acesta a primit un premiu special, fiind reprezentat de tatăl său.

Următoarele categorii premiate au fost echipele, separat cele olimpice de neolimpice și cei mai buni antrenori. La echipe seniori cele mai bune echipe ale anului au fost CSM Tg. Mureș- campioană națională la lupte libere, la sporturi olimpice, respectiv echipa feminină de popice Electromureș Romgaz Tg. Mureș (locul V la Cupa Mondială) la sporturi neolimpice, iar la juniori CSȘ Tg. Mureș (campioană națională la lupte libere U 17 și 20) și echipa feminină de handbal CSM Tg. Mureș (campioană națională la junioare I).

Cei mai buni antrenori au fost desemnați Horváth Attila (CS Mureșul-arte marțiale), Mihaela și Claudiu Evi (CSM Tg. Mureș-handbal), Gyarmati Ferenc, Fazakas Csaba și Dragoș Vlad (CSM și CSȘ Tg. Mureș-lupte libere), Orosz István și Seres Jozsef (Electromureș Romgaz Tg. Mureș-popice).

Schimbul de mâine

Penultima categorie a fost cea de la Juniori. Aici s-au acordat 10 premii, dar numai primul a fost numit câștigător, următorii fiind plasați pe locurile 2-10. Cel mai bun junior al județului a fost desemnat popicarul Szász Tibor Levente (CSM Tg. Mureș), campion mondial, urmat de luptătoarea Georgiana Lircă (CSȘ Tg. Mureș), vicecampioană europeană, spadasina Schlier Zsuzsa (CSȘ Tg. Mureș), campioană națională, locul IV la Europene), Cristian Marius Cornea (CS Kashi Tg. Mureș- bronz la Europenele de kendo), Dragoș Boroș (CS Sakura-vicecampion mondial la jiu-jitsu), luptătorul Alexandru Mătea (CSȘ Tg. Mureș (campion național), atletul Darius Făgăraș (LPS Tg. Mureș, campion balcanic la garduri), canotoarea Ancuța Ungurean (CS Mureșul-campioană balcanică 4 vâsle), Mihnea Ionuț Ognean (CSȘ Tg. Mureș-campion european școlar și campion național la șah), Tanászi Norbert (Tiger Budo-campion european la karate kyokushin).

Laureații, separați în premieră

Gala s-a încheiat ca de fiecare dată cu prezentarea celui mai bun sportiv al județului. Așa cum aminteam, la această ediție au fost desemnați separat câștigătorii, cu câte 5 sportivi la cele două „secțiuni”. La sporturile olimpice, luptătorul pregătit de antrenorii Fazakas Csaba, Dragoș Vlad și Gyarmati Ferenc a fost medaliat cu argint la Campionatul Modial de cadeți la Sofia, campion național atât la individual, cât și cu echipele de cadeți și juniori ale clubului, adjudecându-și și Cupa României. El a fost urmat de atleta Mădălina Florea, de la CSM Sighișoara (a lipsit), medaliată cu bronz cu echipa României la Campionatul Mondial de alergare montană, de înotătoarea Fángli Henrietta, de la CSM Tg. Mureș, multiplă campioană națională, luptătorul Rareș Popescu de la CSM Tg. Mureș, campion național și Daniel Nicușan, multiplu campion național la înot.

În clasamentul sporturilor neolimpice, eleva antrenorului Horváth Attila, Andrea Kiss-Apostolache este medaliată cu argint și bronz la Campionatul Mondial de Kungfu (wushu tradițional) din China. Ea a fost urmată tot de un practicant al artelor marțiale, Bajko Balázs de la Clubul Black Diamond Fight Tg. Mureș (antrenor Poczo Zoltán), medaliat cu aur și argint la Europenele WFK, perechea de dans sportiv Cristina Tătar-Paul Moldovan, campioni europeni, Varo Norbert (CS Gombos Martial Arts Tg. Mureș), campion european la fotbal-tenis și Ioana Crișan (CS Energy Fit Tg. Mureș), campioană blcanică și națională absolută la bikini fitness.

 

Post-ul Sportul Mureșean și-a desemnat laureații apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Sportul Mureșean și-a desemnat laureații

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button