Sport

VIDEO: Maratonul „Scaunul Domnului”, elogiu adus mișcării și frumuseților naturii

Visul unor inimoși tineri din municipiul Reghin, cel de a organiza o competiție de alergat pe munte, a prins contur la finele săptămânii trecute cu ocazia primei ediții a Maratonului „Scaunul Domnului”, eveniment organizat de Asociația ECO Reghin.

Cristian Man, Sandu Biriș și Dan Cotoi au reușit cu ajutorul sponsorilor și a inimoșilor voluntari să pună pe picioare o competiție menită să sprijine în primul rând mișcarea și să promoveze frumusețea Văii Mureșuilui Superior, a Văii Bistrei, respectiv a simbolului zonei, Scaunul Domnului. Scopul declarat al Asociației ECO Reghin îl reprezintă dezvoltarea durabilă a comunităților situate în zona montană și în cea adiacentă acesteia, zona Reghinului, atragerea oamenilor în practicarea activităților ecologice, a sporturilor de masă și ecoturismului, a turismului specializat sau de agrement, în condiții de deplină siguranță, cu respectarea și protejarea mediului înconjurător.

Cristian Man, Asociația ECO Reghin

„Ne-am gândit serios la organizarea acestui eveniment, când ne-am și stabilizat echipa de organizare, undeva în vara anului 2019. Am dorit să facem acest maraton anul trecut, dar din cauza situației legate de pandemie acest lucru nu a fost posibil. A durat aproape doi ani ca această idee să prindă contur, lucru de care suntem extrem de mulțumiți. Ideea Maratonului Scaunul Domnului a venit oarecum firesc. Nouă ni se pare că acest obiectiv turistic care este Scaunul Domnului este unul din cel mai vizitat la nivelul județului Mureș. Este practic un simbol al nostru, plus că traseul care duce spre acest loc minunat este unul extrem de fain. Valea Bistrei e o zonă foarte frumoasă care, din punctul nostru de vedere nu este foarte bine promovată, în sensul în care foarte multă lume din afara județului nu știe prea multe despre Scaunul Domnului. Ideea a fost aceea de a organiza un concurs care să atragă lumea spre a face mișcare, și în același timp să promovăm Scaunul Domnului, să atragem mai mulți oameni din țară să viziteze aceste locuri frumoase. Feedbackul este unul extrem de pozitiv. Ne bucurăm că am putut să aducem foarte mulți participanți. Am trecut de 550 de persoane înscrise la cele trei categorii, dovadă că interes există”, a precizat Cristian Man, reprezentant al Asociației ECO Reghin.

Premize optimiste

Locația pentru această primă ediție a Maratonului Scaunul Domnului a fost atent aleasă, astfel încât evenimentul să se bucure de succes. Un aport important în acest sens a fost adus de către gazde, respectiv Primăria comunei Deda.

Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

„Comuna Deda a asigurat spațiul necesar pentru tot ce se desfășoară în acest eveniment, un lucru minunat, superb aș putea spune. Am fost contactată de către organizatorii acestui eveniment în urmă cu aproximativ o lună. Am fost de acord cu ideea lor de a organiza un astfel de maraton în zona comunei noastre, la poalele Scaunului Domnului. Nu am făcut decât să le dăm o mână de ajutor în a face acest eveniment posibil. Mai exact, comuna Deda s-a ocupat cu amenajarea spațiului, respectiv a platoului care a găzduit startul și finișul acestui maraton, a întregului spațiu necesar pregătirii evenimentului. Am ajutat la asigurarea utilităților necesare bunei desfășurări a competiției, inclusiv microbuze pentru transportul concurenților până la locul de start al maratonului. Atâta energie și dorință de viață cât am văzut, premize ca acest eveniment să dăinuie. Este un prim pas făcut cu dreptul de către organizatori, și sunt convinsă că în perioada următoare acest eveniment va fi și mai și. Este încă o cărămi dă care o punem la acest vis al comunei Deda, a Văii Bistrei în special, de a deveni stațiune turistică de interes local. Și de această dată lumea s-a convins de frumusețea acestei zone, a acestei minutate văi a Bistrei, de Valea Mureșului Superior. Scopul nostru final este acela de recunoaștere a acestui minunat loc, unde la loc de cinste este Scaunul Domnului”, a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Oferta Maratonului Scaunul Domnului a fost extrem de bogată, la loc de cinste fiind cele trei secțiuni de concurs, plus o secțiune dedicată drumeției.

„Am avut trei probe, maraton, semimaraton și cros montan. Ideea era să facem ceva pentru fiecare nivel de antrenamemt al concurenților. Avem cei 42 de kilometri, cursa de maraton, proba de semimaraton de 21 de kilometri, precum și un cros de 12 kilometri. Am ales astfel traseul să arătăm la toți cât de frumos este Scaunul Domnului. Pe lângă cele trei probe am organizat și o secțiune dedicată drumeției, astfel încât să avem toate categoriile de vârstă incluse în această primă ediție a Maratonului Scaunului Domnului. Astfel, încurajăm competitorii să obțină rezultate mai bine, iar ceilalți să facă mișcare. Vârstele concurenților au fost diverse, începând de la cei mai tineri, limita de vârstă fiind de 8 ani la secțiunea de drumeție, respectiv 18 ani la cele trei secțiuni, maraton, semimaraton și cros. La polul opus, cel mai vârstnic concurent a fost de 68 de ani înscris la proba de semimaraton”, a declarat Cristian Man.

Cei mai buni dintre cei buni

La secțiuna Cros, au luat startul 144 de sportivi, pe primele trei locuri clasându-se Mihai Cupșa (cu un timp de 1 oră, 22 minute și 54 secunde), urmat de Csergedi Bela Istvan și Kocsis Zoltan. La proba de Semimaraton au concurat 164 de sportivi, primul loc fiind obținut de Nicolae Bălan (2 ore, 5 minute și 38 secunde) urmat de Kovács Szabolcs și Ionuț Alexandru Husariu.

Cătălin Șorecău, câștigătorul probei de maraton

La clasa regină, cea de Maraton, din cei 125 de alergători care au luat startul, cel mai rapid a fost Cătălin Șorecău cu un timp de 4 ore, 23 de minute și 13 secunde, urmat de Ștefan Nicu Macarie și Alin Cirdei.

Cătălin Șorecău, câștigătorul Maratonului „Scaunul Domnului”

„Nu mă așteptam să termin pe primul loc. A fost un alt concurent în fața mea dar pe coborâre s-a rătăcit, iar la final a ajuns pe locul doi. În ce privește traseul, urcările au fost destul de grele, de abrupte, plus că m-am și rătăcit pe platou de vreo cinci ori. Cu toate astea am reușit să iau avans pe coborâre, a fost porțiunea unde am câștigat cel mai mult”, a precizat Cătălin Șorecău.

Alin ZAHARIE

Post-ul VIDEO: Maratonul „Scaunul Domnului”, elogiu adus mișcării și frumuseților naturii apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: VIDEO: Maratonul „Scaunul Domnului”, elogiu adus mișcării și frumuseților naturii

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button