Știri

ATENȚIE! Boala misterioasă răspândită în doar câteva judeţe! Ar putea avea legătură cu apa

Dacă locuiești într-unul din județele de pe această hartă…

Includeți pe lista analizelor anuale două testări de sânge decontate de stat. Se numesc TSH și FT4. Sunt mari șanse să dezvoltați, pe parcursul vieții, hipotiroidie.

România este statul european cu cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale tiroidei. Unu din opt români dezvoltă, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidia autoimună.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Iodul este vital, este soarele și luna tiroidei. Datorită iodului, tiroida funcționează. În general, România este o țară spălată de iod, așa se spune, dar cu precădere în aceste zone. Legat de carența de iod este mărirea de volum a tiroidei și hipotiroidismul.”

Mai bine de cinci procente din locuitorii acestor județe produc prea puțini hormoni tiroidieni.

Dr. Mihai Daniel, medic primar chirurg: “Pacientul cu patologie tiroidiană are un comportament foarte fragil, de maniera că nu suportă căldura, nu suportă frigul, se enervează foarte repede, își schimbă atitudinea de la o secundă la alta și nu știm de ce.”

În schimb, în celelalte județe din România, unde în pânza freatică nu se resimte lipsa acută de iod, are loc un alt fenomen. Și anume, sunt cele mai multe cazuri de tiroidită autoimună. Adică sistemul imunitar atacă glanda. Frecvența cea mai mare se constantă în rândul femeilor. Iar simptomele apar preponderent după naștere.

La trei luni după naștere, chiar în lipsa simptomelor, proaspetele mămici ar trebui să treacă pe la endocrinolog pentru o evaluare.

Ne uităm acum și spre ficat. E legat intrinsec de tiroidă. Netratate, afecțiunile acestei glande lovesc și sunt cu bătaie lungă în această parte a organismului.

În hipotiroridim, metabolismul lipidic este încetinit ca toate metablismele și rata de degradare a grăsimilor e scăzută. Din cauza aceasta, colesterolul este mare, colesterolul LDL rău sau trigliceriele.

Urmărim, de fapt, modificări ale transaminazelor, TGO și TGP. Acestea vorbesc despre suferința ficatului cauzată de alcool, prea multă mâncare ori tiroida bolnavă.

Dar și despre infecții cu visuruile hepatitice B și C. Mecanismul? Celulele ficatului „se sparg”, iar din ele curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele conținute.

Sursa: protv.ro


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: ATENȚIE! Boala misterioasă răspândită în doar câteva judeţe! Ar putea avea legătură cu apa

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button