Știri

ATENTIE! Doi hoti prinsi in flagrant incarcand masina cu bunurile furate!

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au reţinut ieri, pentru 24 de ore, două persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

La data de 7 august iulie a.c., în jurul orei 04,00, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr . 4 Ungheni au fost sesizaţi de un cetăţean, despre producerea unui posibil furt dintr-o locuinţă situată în localitatea Cerghizel.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au surprins doi bărbaţi în timp ce ieşeau din curtea imobilului respectiv, care, la vederea organelor de poliţie, au abandonat bunurile sustrase şi s-au întors în curtea aceluiaşi imobil, unde au fost prinşi de către poliţişti cu sprijinul altor trei bărbaţi, vecini cu persoana vătămată.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii i-au identificat pe cei doi bărbaţi, unul fiind de 32 de ani din comuna Ernei, iar celălalt, de 34 de ani din localitatea Cerghizel, iar autoturismul cu care aceştia se deplasau şi care aparţinea unuia dintre aceştia, a fost ridicat în vederea indisponibilizării.

În fapt, cei doi bărbaţi ar fi pătruns în imobilul situat în localitatea Cerghizel şi ar fi sustras din locuinţă bunuri de uz casnic, acestea fiind restituite persoanei vătămate de către poliţişti.

La aceeaşi dată, în urma administrării probatoriului, faţă de cei doi bărbaţi a fost luată măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureş.

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PRIVIND FURTURILE DIN LOCUINŢĂ
– În cazul în care la uşa dvs. se prezintă persoane drept angajate ale companiilor de energie, telefonie, gaze solicitaţi actele de identitate ale acestora şi eventual notaţi-vă datele din cartea de identitate, legitimaţia de serviciu şi ordinul de serviciu. Nu puţine au fost cazurile când, profitând de naivitatea unor persoane, hoţii pretextând că efectuează operaţiuni de verificare/revizie a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, curent sau telefonie au acţionat într-un moment de neatenţie al locatarului! (ex: până una dintre persoane discuta cu victima, cealaltă „avea nevoie” de un pahar cu apă sau la toaletă, şi profita pentru a sustrage diverse bunuri).

– Atenţie la persoanele care pretind că au fost trimise de către autorităţile locale, efectuează presupuse servicii de dezinsecţie/deratizare şi vă solicită să le achitaţi diferite sume de bani pentru serviciile prestate, vă reamintim faptul astfel de servicii sunt întreprinse în mod organizat prin intermediul asociaţiilor de proprietari, locatarii fiind înştiinţaţi în prealabil de preşedinţii de asociaţii, iar contravaloarea acestor servicii se realizează prin intermediul asociaţiilor de proprietari, din fondurile constituite prin achitarea periodică a taxelor către acestea.

– Evitaţi persoanele care vând sau cumpără diverse bunuri! Dumneavoastră aţi putea achiziţiona la un „preţ convenabil” un bun care a fost furat de la altcineva. Vă recomandăm totodată să vă notaţi seriile aparatelor electronice şi electrocasnice pe care le deţineţi! Acestea ar putea fi mult mai uşor identificate de poliţişti în cazul în care sunt recuperate!

– Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă! Se întâmplă să dormiţi, să fiţi în baie sau în curte, iar în acest timp, în doar câteva secunde, cineva să vă ia din locuinţă, în special, geanta, portmoneul, telefonul, banii (obiecte pe care, frecvent, le ţinem la vedere). (ex: Bate uşor sau strigă un presupus cunoscut, dacă nu răspunde nimeni încearcă uşa, deschide încet şidacă e momentul potrivit, în câteva secunde acţionează!! Dacă o surprinde cineva în casă, spune fără reţineri spune că se interesează dacă locuieşte persoana „x” acolo, ori că i s-a părut că i s-a răspuns la bătaia în uşă şi de aceea a intrat.) Nu e o problemă dacă dă greş, mai sunt atâtea uşi de încercat!!

– Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse motive sau calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces!! Ceilalţi nu au de ce să intre!! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră deodată cu dvs. în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!

– Nu lăsaţi ferestrele deschise (nici rabatate) la apartamentele de la parter sau la case, chiar dacă sunteţi acasă, dar nu aveţi posibilitatea supravegherii lor!

– Nu faceţi publică plecarea dvs. şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa pe timpul cât lipsiţi de acasă. Procedaţi la fel şi dvs. când aceştia sunt plecaţi;

– Asiguraţi un iluminat corespunzător atât în curtea casei, cât şi în preajma anexelor;

– Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de dvs. sau de rude; consecinţele pot fi grave;

– Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul; acest lucru este recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă;

* Dacă sesizaţi o spargere, anunţaţi de îndată Poliţia!
* Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală spargere.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: ATENTIE! Doi hoti prinsi in flagrant incarcand masina cu bunurile furate!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button