Știri

BOMBA ECOLOGICA! Investitorul turc se pregateste pe furis sa transforme orasul intr-o zona in care nu v-ati mai dori sa locuiti!

Dragi mureseni, vi se pregăteşte ceva! Dar, nu e de bine, deloc…

Dacă aţi crezut că aţi scăpat de povestea cu bomba ecologică pe care SC Kastamonu România  SA a tot încercat să o construiască de câţiva ani în intravilanul municipiului Reghin, v-aţi înşelat!

Mulţi reghineni au fost păcăliţi de povestea celor de la Kasatamonu cum că au renunţat la construirea fabricii de clei şi formaldehidă pe raza municipiului nostru şi şi-au mutat instalaţiile achiziţionate ori confecţionate deja, în ţara vecină Bulgaria. De fapt, acalmia s-a datorat unor dosare penale pe care DNA Bucureşti le-a instrumentat pentru oarecari fapte de corupţie în care au fost implicaţi unii membri ai conducerii SC Kastamonu România  SA, funcţionari din Primăria Municipiului Reghin, angajaţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi alţii.

Acum, că unul dintre dosare a fost închis (nu cunoaştem motivele!), au prins din nou curaj şi au demarat în forţă procedurile pentru obţinerea tuturor documentelor ce le-ar conferi, într-un final, dreptul să construiască mult visata Fabrică de clei şi formaldehidă, care le-ar creşte şi mai mult profitul firmei mamă din Turcia cu preţul sănătăţii noastre şi a generaţiilor viitoare, că doar n-or fi ăia fraieri să construiască aşa ceva la ei acolo.

Mai mult ca oricând, este nevoie să fim foarte atenţi la intervenţiile pe care reprezentanţii SC Kastamonu România SA le fac pe la instituţiile cărora le solicită avize/acorduri/autorizaţii, conform „Certificatului de urbanism pentru elaborarea PUZ nr. 188/16.05.2018”, în condiţiile în care aceştia depun tot felul de documente expirate (studii, rapoarte, etc.) pe care le-au mai utilizat anterior şi la Certificatul de urbanism nr. 528/28.11.2011 emis de Primăria Municipiului Reghin în scopul emiterii Autorizaţiei de „Construire pentru fabrica de clei şi formaldehidă”, deşi legislaţia naţională şi europeană în acest domeniu a fost modificată în mai multe rânduri. Mai mult decât atât, cei de la Kastamonu propun un proiect al fabricii diminuat faţă de cel din 2011, probabil pentru a păcăli vigilenţa autorităţilor şi a populaţiei, susţinând că este mai puţin poluant.

Unde mai pui că toate studiile prezentate până acum de către SC Kastamonu România SA, susţin că funcţionarea unei fabrici de clei în intravilanul Reghinului nu ar avea niciun efect negativ asupra sănătăţii populaţiei ori a mediului înconjurător. Bineînţeles că firma care întocmeşte studiile şi evaluările îşi urmăreşte interesele economice şi va scrie ceea ce solicită cel care plăteşte, astfel că nu ar trebui să avem nicio încredere în acestea. Vă mai aduceţi aminte de scandalul mult mediatizat în mass-media locală prin 2013, cu facturile în valoare de vreo 100.000 euro emise de SC Kastamonu România SA către profesorul Gurzău de la SC Centrul de Mediu şi Sănătate SRL pentru „crearea unui pol de influenţă şi suport faţă de autorităţi din perspectiva sănătăţii populaţiei”, şi care, desigur a concluzionat în studiului de risc şi impact asupra stării de sănătate asupra populaţiei pe care l-a întocmit, că nu există riscuri.

Dacă veţi discuta cu oameni din Sebeş veţi constata că şi acolo investitorul austriac Kronospan i-a păcălit cu tot felul de basme despre cât de nepoluantă este tehnologia de producerea cleiului şi formaldehidei pe care vor să o utilizeze şi cât de prietenoasă este cu mediul, însă astăzi se chinuiesc să stopeze această industrie, după ce au constatat cât de nocivă este formaldehida şi cât de mult le-a afectat sănătatea.

Cum s-ar explica altfel creşterea alarmantă, în ultimii ani, a incidenţei bolilor respiratorii şi a cazurilor de cancer la locuitorii Sebeşului, decât expunerea îndelungată a acestora la formaldehidă, după ce la începutul anului 2007, SC Kronospan Sebeş SA a pus în funcţiune în intravilanul localităţii o instalaţie pentru producerea acestei substanţe chimice, în ciuda protestelor vehemente ale populaţiei?

Formaldehida este clasificată în Anexa XIV la Regulamentul Comisiei Europene nr. 1907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice „REACH”, la poziţia 23, ca fiind „carcinogenă şi mutagenă, susceptibilă de a provoca anomalii genetice”. Şi atunci, de ce să acceptăm noi o astfel de „bombă cu ceas” în oraşul nostru? Nu ar dori oare investitorul să relocheze instalaţia la o distanţă suficient de mare de localitate ca să nu pericliteze sănătatea populaţiei şi factorii de mediu?

Nu este de dorit ca SC Kastamonu România  SA să-şi mute activitatea în altă ţară, aşa cum ne ameninţă de ceva vreme conducătorii companiei, dar nu vom accepta niciodată condiţionarea desfăşurării în continuare a activităţii de producere a PAL-ului şi feţelor de uşi Door-Skin la Reghin, de acceptarea punerii în funcţiune, în interiorul localităţii, a instalaţiei de producerea formaldehidei şi cleiului, în condiţiile în care ştim cât de periculoasă este. Nu degeaba este încadrată în categoria SEVESO privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase! Unde mai pui, imensele cantităţi de metanol care vor fi înmagazinate în rezervoarele fabricii, situate în proximitatea unor obiective publice şi care în cazul unui accident ar putea afecta grav populaţia şi bunurile acesteia.

Eu cred că sunt foarte mici şansele ca SC Kastamonu România SA să-şi mute activitatea de producţie PAL şi DOOR-SKIN în altă ţară, când responsabilii companiei cunosc foarte bine faptul că în România legile sunt mai permisive decât în altă parte, materia primă este încă suficientă la preţuri mai mici decât în alte ţări, iar investiţia de 150 milioane de euro pe care au efectuat-o în fabrica de PAL, nu poate fi recuperată aşa uşor în cazul unei relocări.

Iar în cazul în care conducătorii SC Kastamonu România SA nu înţeleg că populaţia Reghinului este total împotriva construirii fabricii de formaldehidă în interiorul oraşului lor, şi vor decide să plece, mare pagubă pentru noi nu este, deoarece angajaţii ar putea fi absorbiţi de firmele din oraş şi împrejurimi care duc lipsă de personal. Iar de veniturile la bugetul local, ce să mai vorbim! Majoritatea constau în impozit pe terenuri şi clădiri. Iar de impozitul pe venit, au grijă cei de la Kastamonu să externalizeze tot ce câştigă în România, fapt confirmat şi în 2017, când firma a declarat pierderi.

Acum, vom vedea cum va „juca” şi Primăria Municipiului Reghin, asupra căreia sunt presiuni foarte mari din partea SC Kastamonu România  SA să rezolve urgent problemele ce blochează, deocamdată, construirea fabricii, mai ales în condiţiile în care unii dintre angajaţi ai companiei vorbesc în şoaptă că şefii lor ar fi dispuşi să sponsorizeze administraţia locală cu o sumă foarte mare de bani. Va fi greu pentru decizionalii locali să reziste tentaţiei, însă va fi un test de onestitate faţă de cetăţenii municipiului pe care îi reprezintă şi care i-au ales în funcţii.

Cum să mai avem încredere într-un investitor care a încălcat deseori normele legale ce reglementează protecţia mediului şi sănătăţii populaţiei în exploatarea fabricilor de PAL şi DOOR-SKIN, şi să-i dăm credit că va gestiona riguros eventualele accidente la instalaţii, ori va investi bani pentru reducerea emisiilor în aer? Amintiţi-vă cum au pus în funcţiune prin anul 2012 fabrica de PAL fără a avea autorizaţii de la Mediu care a funcţionat ilegal până la sfârşitul lui 2013, fără repercusiuni asupra acestora.

Mai mult decât atât, toţi angajaţii SC Kastamonu România  SA îşi reamintesc descinderea în luna martie 2016 a mascaţilor însoţiţi de inspectori de la Garda de Mediu, la fabrica de PAL. Mai precis, la linia de impregnare a hârtiei „VITS”, unde au constatat faptul că erau deversate în atmosferă, în mod premeditat, toate gazele inclusiv formaldehidă, rezultate din procesul de melaminare a plăcilor aglomerate, printr-o deviere neautorizată a tubulaturii de evacuare, care a pus în pericol sănătatea populaţiei municipiului Reghin.

Stimaţi reghineni, haideţi să nu neglijăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să fim atenţi la tot ceea ce ne-ar putea pune în pericol sănătatea, nouă şi familiilor noastre şi să ne asigurăm că vom putea trăi în continuare într-un mediu sănătos şi având siguranţa că nu există riscul unei explozii în apropierea noastră, cu efecte devastatoare.

MS / Foto: colaj


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: BOMBA ECOLOGICA! Investitorul turc se pregateste pe furis sa transforme orasul intr-o zona in care nu v-ati mai dori sa locuiti!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button