Știri

Declarație cinică CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem!

De 17 zile sistemul informatic din sănătate nu funcționează, dar…

Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cea de-a 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu funcționează. Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat, pentru RFI , că „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem.”

Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe ajung să fie trimiși acasă.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacienții reclamă că „numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, promite, la RFI, că „Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”.

Daniel Osmanovici mai spune însă că „Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem.”

Sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este blocat astăzi pentru a 17-a zi consecutiv. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.

Medicii de familie acuză faptul că „din cauza nefunctionarii sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat sa raporteze) deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum sa facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților.”

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Sursa: hot news.ro


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Declarație cinică CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De vazut
Close
Back to top button