Știri

INCOMPETENȚĂ. Cum se apără polițistul care a preluat apelul Alexandrei la 112!

Nepregătiți, incapabili, dar cu salariul încasat la zi…

Dispariția unui copil, așa cum a fost cazul la Caracal, arată limpede lipsurile din sistem. Unii operatori din dispeceratele Poliției nu sunt deloc pregătiți pentru astfel de cazuri, dar nu au refuzat posturile si sunt de acord să încaseze salariul.

Au probleme, susțin sindicaliștii din Ministerul de Interne, în a comunica atât cu victimele cât și cu rudele care reclamă dispariția. Aceleași surse susțin că există probleme grave și cu tehnica pe care o au la dispoziție angajații din M.A.I. pentru că este, pur și simplu, învechită.

Polițistul care a preluat apelul Alexandrei, în dispeceratul din Slatina al IPJ Olt, a explicat pentru Știrile TVR de ce nu a putut discuta mai mult cu tânăra omorâtă ulterior de Gheorghe Dincă.

Dispecer Poliție: Trebuie să rapundem în 9 secunde la apelul 112 și pe cel anterior să îl rezolvăm și să înțeleagă situația asta pentru că nu avem cum. Noi preluăm apelul și îl dăm mai departe telefonic nu prin vreo aplicație IT sau prin altceva. Eram singur în dispecerat și toți colegii sunt singuri pe fiecare tură, nu există altă persoană care să ne ajute să preluăm următorul apel. Nu există așa ceva.

Înregistrarea audio poate fi ascultată AICI. Atentie, inregistrare cu puternic impact emoțional!

Polițiștii din dispecerat ar trebui să aibă pregătirea necesară pentru a obține cât mai multe informații încă de la primul apel de ajutor. Ei sunt cei care dau mai departe datele obținute ofițerului de serviciu și echipelor aflate pe teren.

E nevoie însă de pregătire, de reguli și de tehnică performantă. Toate însă lipsesc, susțin sindicaliștii.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol: Nu există niciun fel de procedură. Colegii de la dispecerat nu sunt pregătiți de către nimeni. Noi am cerut de nenumărate ori pentru că în situația în care nu e procedură exactă oricine poate să interpreteze în orice mod discuțiile pe care le are dispecerul.

La lipsa de pregătire a personalului se adaugă și legislația insuficientă în cazul disparițiilor minorilor.

Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC: Nu avem un cadru juridic privind disparițiile. Avem o cutumă, noi înrgistrăm în registrul de sesizări și reclamații, adică la general, și încercăm să căutăm prin mijloacele pe care le avem la îndemână: fotografii, identificăm martorii, audieri, chestii din astea, informative și atât. Nu putem să dăm în urmărire niciun aparat electronic pe care l-ar avea la îndemână victima, în sensul de localizare.

MS / Foto: colaj arhiva


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: INCOMPETENȚĂ. Cum se apără polițistul care a preluat apelul Alexandrei la 112!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button