Știri

INCREDIBIL! Ardelean condamnat la 8 ani in China pentru un prejudiciu de 80 de dolari!

Profesorul universitar este inchis de 5 ani, dar autoritatile din Romania nu fac nimic…

De mai bine de cinci ani, un profesor universitar clujean este inchis in conditii inumane intr-o inchisoare de maxima securitate din China.

Marius Balo, profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală. Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, potrivit adevarul.ro.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010. A lucrat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și ca profesor la universitatea Renmin University.

În martie 2014, a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Marius Balo, prin reprezentanții săi legali, spune că a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor.

După ce a petrecut doi ani în arest preventiv, în condiţii foarte grele, Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitată la scurt timp după condamnare.

Avocatul clujean Eugen Iordachescu a acuzat intr-o conferinta de presa ca Statul roman nu a facut nimic pentru apararea drepturilor lui Mariu Balo. „Daca este sa privim critic toata aceasta istorie dramatica a lui Marius Balo putem spune ca asistam la incapacitatea Ministerului Afacerilor Externe si a Ministrului Justitiei, Teodor Melescanu si Tudorel Toader, care nu au facut nimic pentru apararea drepturilor unui cetatean roman”, a precizat avocatul Iordachescu.

Acesta spune ca actuala conducere a Ministerului Justitiei are o alta abordare. „Puterea media este deosebita si fara sustinerea dvs nu vom reusi ca Marius Balo sa revina in tara. Eventual sa isi execute pedeapsa in Romania pentru ca este dreptul lui”, a mai spus avocatul Eugen Iordachescu.

In septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului Romaniei o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsa in Romania, dar nimeni nu l-a bagat in seama. Statul roman a ignorat cu desavarsire aceasta cauza si nu a facut interpelari.

In aceeasi situatie s-a aflat si un cetatean britanic, care primise aceeasi suma de bani, dar care a fost eliberat fara a petrece vreo zi in inchisoare, datorita interventiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii.

Sursa: stiridecluj.ro /  digi24.ro


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: INCREDIBIL! Ardelean condamnat la 8 ani in China pentru un prejudiciu de 80 de dolari!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button