Știri

INEDIT. Singura zonă din ţară unde din struguri se face dulceaţă şi compot!

Este vremea strugurilor, însă nu toate fructele ajung să acompanieze mâncarea sub formă de vin sau must. În Saschiz, Mureş, boabele dulci şi zemoase ajung pe mâinile gospodinelor, care îşi pregătesc cămările pentru iarnă. Este, de altfel, singura zonă din ţară unde din struguri se face dulceaţă şi compot.

O explozie de culoare şi arome. Tradiţia se păstrează de pe vremea saşilor, care nu lăsau să treacă toamnă fără să aibă cămara plină cu borcane de dulceaţă şi compot de struguri. Totul se pregătea chiar în ziua în care viile erau culese. În zilele noastre, reţetele sunt aceleaşi.

La un kilogram de boabe de struguri se adaugă un kilogram de zahăr şi se amestecă pe un foc molcom. Compoziţia este lăsată să fiarbă cel puţin trei ore.

Când dulceaţa este gata, se videază în borcane pentru păstrare.

Dulceaţa de struguri se poate mâncă simplu, pe pâine cu unt, sau folosită pentru a da un plus de gust unui piept de raţă sous vide.

Boabele tari şi mai puţin zemoase sunt păstrate pentru compot. La un borcan de 400 de grame se pun trei linguriţe de zahăr, peste care se toarnă apă de izvor. Apoi, se pun la fiert aproximativ 10 minute.

BENEFICIILE STRUGURILOR PENTRU ORGANISM:

– Întăreşte sistemul imunitar

– Detoxifică organismul

– Menţin sănătatea inimii

– Ameliorează durerile de cap

10% din proprietăţile curative ale strugurilor sunt menţinute prin conservare, indiferent dacă este vorba de dulceaţă, compot ori vin. Bogaţi în vitamine şi minerale, strugurii scad riscul de cancer, a melanoamelor maligne, detoxifică organismul şi ameliorează durerile de cap.

Sursa: observator.tv/ Foto: captura video


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: INEDIT. Singura zonă din ţară unde din struguri se face dulceaţă şi compot!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button