Palaneţul, o plăcintă din aluat, umplută cu brânză, varză sau ceapă, frământată manual şi coaptă în cuptorul cu lemne, alături de pască şi de pită sunt produsele nelipsite de pe masa de Paşte în zona de câmpie a judeţului Mureş, alături de ouăle roşii, sarmalele cu carne de miel şi tocana de miel.
Nastasia Naşca din comuna Sânpetru de Câmpie, cunoscută în sat ca Tia lu’ Toderică’ a lu’ Zuluca, spune că palaneţul, pasca şi pita, servite la masa de Paşte, nu se fac la întâmplare, ci trebuie să se respecte un anumit ritual, legat de ziua în care sunt făcute şi de modul de preparare.
Palaneţul, pasca şi pita – produsele făcute în casă, nelipsite de pe masa de Paşte at
Aceasta stire este preluata.
Sursa articolului: Palaneţul, pasca şi pita – produsele făcute în casă, nelipsite de pe masa de Paşte
Credit autor: Punctul.