Administrație

Guvernul a operat noi modificări la codul rutier

Codul Rutier a fost modificat ieri de guvern, prin ordonaţă, în încercarea de a reduce numărul de accidente provocate de şoferii care sunt ocupaţi să folosească telefonele mobile în timpul mersului.

Chiar ieri presa a relatat despre un accident cu trei morţi, în judeţul Tulcea, provocat de un şofer care transmitea live pe Facebook.

Acum schimbările aduse la Codul Rutier interzic celor care conduc să mai pună mâna pe telefoanele mobile sau pe orice dipozitiv electronic mobil în timp ce se află în mişcare. Prevederea se aplică şi celor care conduc o motociletă un scuter sau o bicicletă, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu:

 Se referă aceste completări, în primul rând, la interzicerea în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a ținerii în mână a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video. După cum știți, în prezent, legislația interzice doar folosirea în timpul mersului a telefoanelor mobile; și era necesară această clarificare legislativă.

Modificarea Codului Rutier va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Conducătorii auto care vor încălca noua prevedere vor fi sancţionaţi cu 4 sau 5 puncte amendă.

Dacă abaterea se repetă şoferul pierde dreptul de a conduce 30 de zile. Un studiu al Poliţiei Române arată că aproape jumătate dintre şoferi au recunoscut că vorbesc la telefon, trimit mesaje, ori folosesc reţelele de socializare în timp ce conduc.

Însă acest comportament a are un impact semnificativ asupra capacităţii de concentrare. De exemplu, explică poliţia, o simplă notificare pe Facebook implică 14 secunde de neatenţie. Iar un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenţie.

The post Guvernul a operat noi modificări la codul rutier appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Guvernul a operat noi modificări la codul rutier

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button