Administrație

Județul Mureș – probleme cu selectarea deșeurilor și stricăciunile provocate de urși

Miercuri, 28 august, în cadrul Colegiului Prefectural al Judeţului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a prezentat Starea factorilor de mediu în judeţul Mureş și Activitatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

APM Mureș este responsabilă cu urmărirea implementării Directivelor europene în domeniul prevenirii și controlului integrat al poluării, calității aerului, schimbărilor climatice, managementului deșeurilor, managementul ariilor protejate și protecția naturii.

Punctele cele mai importante atinse de acesta s-au referit la selectarea deșeurilor, cu care suntem mult în urmă la momentul actual, concentrația de amoniac de la Azomureș și problema urșilor din județ.

În perioada ianuarie-iulie 2019, în județul Mureș s-au colectat aproape 55.000 de tone de deșeuri menajere care au fost duse la depozitele din Sânpaul și Sighișoara. Dintre acestea, doar 5-7% au fost colectate selectiv.

„Avem momentan selectate cam 5-7% din deșeuri, comparativ cu 50% cât va trebui să avem în viitor. Până nu se implementează în totalitate sistemul integrat de gestiune a deșeurilor care prevede colectarea selectivă a deșeurilor de la populație, nu putem să avem mari pretenții ca să avem o cantitate foarte mare de deșeuri reciclabile. În județ, în cele 6 zone au început colectarea selectivă, în Târgu Mureș în zonele adiacente încă nu a început această colectare deoarece nu este câștigată încă licitația pentru operatorul de salubrizare”, a precizat Dănuţ Ştefănescu.

Concentrație de amoniac depășită la Azomureș

APM Mureș monitorizează concentrația amoniacului în aerul înconjurător cu ajutorul unității mobile aflate în dotare. Acest laborator a fost amplasat după 20 mai în zona combinatului chimic Azomureș unde s-au înregistrat în acest an 25 de depășiri ale valorii maxim admise pe probe medii de 30 de minute și 5 depășiri ale valorii maxim admise pe probe medii de 24 de ore.

„S-au semnalat depășiri ale concentrației de amoniac în zona Azomureș. Aceste depășiri au fost în perioada de pornire și de oprire a Azomureșului. Știți că în luna iulie a fost oprit Azomureșul pentru o reparație capitală și au fost mici depășiri, și pot spune că chiar puține: 25 de depășiri a câte o jumătate de oră înseamnă 12 ore în total. Stăm foarte bine față de altă dată când erau multe depășiri și cu valori mult mai mari, deci nu au ridicat probleme deosebite. Procedura acestei depășiri se înaintează Gărzii de Mediu și Direcției de Sănătate Publică. Garda de Mediu în general face controale, dar la pornire și oprire aceste depășiri sunt permise și de legislație deoarece în procedura de oprire nu sunt reglementate emisiile”, a precizat Dănuţ Ştefănescu.

Din cele 4 stații de monitorizare a aerului din județul Mureș, la niciuna nu s-au pus în evidență depășiri sistematice a standardelor de calitate a aerului.

Județul Mureș afectat de numărul mare de urși

Conform convocatoarelor trimise de către primării la APM Mureș, în 2019 s-au înregistrat 108 pagube produse de urși față de 71 în anul 2018, o pagubă produsă de lup, față de 3 în anul precedent, 50 de pagube produse de mistreți față de 30 în 2018 și 37 de pagube produse de animale sălbatice nespecificate față de 28 în anul precedent.

Dacă problema cu mistreții poate fi rezolvată ușor prin recoltare, nefiind o specie protejată, la urși e mai problematic. Pagubele produse de urși se datorează atât înmulțirii lor, cât și înaintării omului mult mai aproape de habitatul lor decât erau obișnuiți în trecut, cu cabane sau chiar așezăminte mai mari.

Efectivele optime de urși pentru capacitatea mediului lor ar fi de 240 de urși, însă efectivele evaluate în luna mai a anului curent în plin sezon de vegetație, de gestionări, a fost de 1286 de urși. Fiind protejați, decimarea urșilor nu este încurajată și este rar aprobată de minister.

„Soluția ar fi să se revină la cotele anuale de recoltare a urșilor, deci fiecare fond de vânătoare să primească o cotă, cum era înainte, pentru a ține un oarecare echilibru, a nu se dezvolta foarte mult numărul de urși față de capacitatea habitatului, față de capacitatea pădurii de a susține acești urși. Anul acesta au fost 108 cereri de despăgubiri pentru pagubele făcute de urși. S-au trimis 14 cereri de derogare, fiind vorba de intervenție și am primit până în momentul de față 5 aprobări pentru recoltarea urșilor, incluzând și ursul care a fost lovit vineri de mașină, care era rănit și a fost împușcat”, a spus directorul APM Mureș.

Operațiunea de recoltare nu este însă simplă. „Administratorul fondului de vânătoare trebuie să facă o cerere la noi cu toate documentele ca să avem un punct de vedere. Împreună cu garda semnăm acest punct de vedere, cu care fondul de vânătoare împreună cu dosarul merge la Ministerul Mediului și cere derogare. După ce primește derogarea de acolo, vine cu o cerere de autorizare la noi pentru a obține autorizația de mediu pentru a vâna acest urs. Noi dăm autorizația, și doar după aceea pot să vâneze. Deci tot ce v-am explicat eu, durează”, a concluzionat Dănuţ Ştefănescu.

Post-ul Județul Mureș – probleme cu selectarea deșeurilor și stricăciunile provocate de urși apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Județul Mureș – probleme cu selectarea deșeurilor și stricăciunile provocate de urși

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button