Administrație

Planul de venituri colectate pe 2018, depăşit de Finanţele mureşene

Miercuri, 15 mai, Palatul Administrativ din Târgu-Mureş a găzduit o nouă ședință a Colegiului Prefectural Mureş. În cadrul acestei ședințe, raportul de activitate pe anul 2018 al Administraţiei Judeţene Finanţelor Publice Mureş, însemnând colectarea veniturilor la bugetul general consolidat al statului a fost prezentat de Iren Denes, șef administrație la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Mureş.

Întregul eveniment a fost prezidat de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, alături de subprefectul Nagy Zsigmond în prezența reprezentanților instituțiilor județene.

Grad de realizare de 103,42%

Conform informații prezentate de Iren Denes, numărul total de contribuabili în județul Mureș la sfârșitul anului 2018 a ajuns la 183.923. Dintre aceștia, 134.209 sunt persoane fizice cu CNP, 33.207 sunt persoane juridice, asociații familiale sau întreprienderi familiale și 16.507 persoane fizice autorizate, liber profesioniști și întreprinderi individuale.

Obiectivul principal al administrației fiscale îl constituie colectarea veniturilor bugetului general consolidat al statului, veniturile colectate în decursul anului 2018 fiind de 2.385.709,39 mii lei, cu 78.839,39 mii lei mai mult decât programul de încasări atribuit, asigurându-se astfel un grad de realizare al programului de 103,42%.

Ponderea impozitelor în cadrul bugetului de stat, care în total a fost de 997.699,34 lei îl reprezintă TVA-ul cu 46,6%, urmat fiind de impozitul pe venit de 29,92% și impozitul pe profit de 4,75% și alte tipuri de venituri în proporție de 18,73%. Conform informaţiilor prezentate de șeful AJFP Mureş, impozitul pe salarii a reprezentat 79,34% din impozitele pe venit, care reprezintă o creștere foarte mare în condițiile în care în trecut era între 20-25%.

Mureșul, fruntaș la cereri de restituire a taxelor de poluare auto

Un volum de activitate foarte mare în 2018 l-a impus preluarea și prelucrarea cererilor de restituire a taxelor de poluare auto.

„Avem un volum de lucru mare. Asta înseamnă că sperăm că reușim să terminăm până în 30 iunie preluarea și prelucrarea cererilor de restituire a taxelor de toate tipurile, însemnând în primul rând taxe de poluare auto. Au fost depuse peste 45.000 de cereri, ceea ce înseamnă că suntem printre primele județe cu numărul mare de cereri, respectiv de autovehicule înregistrate, cu o valoare înregistrată de 128.000 lei fără dobândă, suma aproape dublându-se la data lichidării. S-a procedat la rezolvarea acestor cereri, s-au emis deciziile de soluționare, iar 99% de cazuri s-au emis și deciziile de restituire, dar actualmente avem de primit încă 51 de milioane fără dobânzi, însemnând timbru de mediu pe care trebuie să îi restituim din luna mai până în iunie. Noi în cazul în care primim sumele solicitate, facem față la restituire”, a concluzionat Iren Denes.

Prefectul județului Mureș a fost mulțumit de raportul prezentat și a sugerat tuturor directorilor de instituții prezenți să creeze rapoarte ample în ceea ce privește propriile instituții.

„Am apreciat efortul pe care finanțele publice județene l-au făcut în anul 2018, iar procentul este de 103% și e important că aceste venituri s-au colectat pe toate componentele veniturilor care vin în bugetul de stat, fie că este vorba de impozitul pe profit, impozitul pe venit sau TVA sau alte surse care constituie bugetul consolidat al statului”, a concluzionat prefectul Mircea Dușa.

Post-ul Planul de venituri colectate pe 2018, depăşit de Finanţele mureşene apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Planul de venituri colectate pe 2018, depăşit de Finanţele mureşene

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button