Cultură

Astăzi începe la Târgu Mureș Festivalul Internațional de Operă Virginia Zeani, aflat sub patronajul Casei Regale

Ediția a III-a din acest an a Festivalului Virginia Zeani reunește peste 200 de artiști din lumea operei în perioada 31 mai – 9 iunie în Târgu Mureș și, în premieră anul acesta, la Reghin și la Opera Maghiară din Cluj Napoca.

Tot în premieră în acest an, în mod oficial, festivalul poartă patronajul Casei Regale a României.

Târgu Mureș – pe harta mondială a culturii

Virginia Zeani reprezintă una dintre cele mai mari voci ale Operei din toate timpurile. Românca, nascută într-un sat de lângă Reghin, Solovăstru, a fost supranumita „L`Assoluta” într-o vreme în care Callas era „La Divina”. Luciano Pavarotti îi marturisea că a învățat enorm de la ea, iar Franco Zefirelli, care îi era prieten și vecin, recunoștea că avea obiceiul să se strecoare în spatele draperiilor de la fereastra casei lui, să îi asculte vocalizele.

Diseară, de la 19.30, Palatul Culturii va găzdui spectacolul de deschidere având-o drept invitată pe soprana Nelly Miricioiu venită din Londra acompaniată de maestrul Peter Kolcsar, după care violonistul Leonard Furda din Viena va interpreta „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi acompaniat de orchestra Virginia Zeani. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

„Iată că au trecut mai bine de doi ani de când s-a prezentat la mine la cabinet domnul Marian Jurgiu în vederea organizării unui festival-concurs de operă Virginia Zeani. Bineînțeles, din primul moment, având în vedere personalitatea doamnei Zeani, am acceptat ideea, m-am consultat și cu colegii și încă de pe atunci am aprobat primul proiect de Consiliu Județean, parteneriatul în vederea organizării acestui festival. Putem spune că acest eveniment, printre altele, plasează cele două entități, județul Mureș și municipiul Târgu Mureș, pe harta mondială a culturii”, a spus Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte Consilul Județean Mureș.

Echipa celor care au lucrat necontenit pentru ca festivalul să prindă viață este formată din Marian Jurgiu, Vladimir Lungu, Dan Lupea, Marius Constantinescu, Evanția Braca, Zoltan Nagy, Nicușor Crăciun, Petre Nicolescu, Peter Kolcsar și Lucia Moldovan.

Virginia Zeani, cel mai mare artist liric al tuturor timpurilor

„Eu nu pot să spun decât că mă bucur tare mult de toate parteneriatele cu autoritățile pe care le-am făcut până în acest moment, mă bucur la fel de mult de oamenii, de profesioniștii pe care îi am alături, cu Virginia Zeani, care în opinia mea reprezintă cel mai mare creator liric al tuturor timpurilor și ceea ce îmi doresc este ca publicul târgumureșean, dar și cel din alte orașe, să se bucure de aceste 10 zile de adevăratul festival de operă, de o prezență care să îi înnobileze și care să le facă realmente o mare plăcere la toți. Datoria mea, în primul rând ca și consătean cu marea artistă, a fost sa inițiez acest festival care îi poartă numele, să încerc să recuperez și să redau Solovastrului, Mureșului, României și întregii lumi, pe cel mai mare artist liric al tuturor timpurilor, Virginia Zeani”, a spus Marian Jurgiu, directorul festivalului.

De altfel, Marian Jurgiu împreună cu alți organizatori mențin legătura cu marea artistă, care se declară încântată de acest festival, însă din cauza stării de sănătate nu poate traversa oceanul pentru o vizită la onorabila vârstă de 94 de ani.

Inițiatoarea serii de operă de la Radio România Muzical, Luminița Arvunescu, a ținut să sublinieze importanța acestui eveniment și a spus că în acest an chiar vor avea loc transmisiuni live de la spectacole.

Nu lipsește în acest an nici concursul internațional „L`Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, rampa de lansare pentru talente, care reunește tineri cântăreți care au venit la audiții din peste 20 țări și care vor fi jurizați de 5 dintre cei mai importanți reprezentanți ai operei din lume, și anume Larisa Gergieva, directorul artistic al Academiei de Tineri Cântăreți Mariinsky, Peter Mario Katona, directorul de casting la Royal Opera House din Covent Garden, Nelly Miricioiu, soprană recunoscută la nivel internațional, Emese Soos, directorul administrației artistice a Operei de Stat Maghiare și Pal Christian Moe, consultant în casting la Bayerische Staatsoper Munich. Finala concursului va avea loc duminică, 2 iunie, la Palatul Culturii.

Printre spectacolele care vor avea loc în această perioadă reamintim Spectacolul de balet „Coppelia”, Concert de muzică italienească, Concert de operă sacră, „Tosca” a lui Giacomo Puccini, și chiar, în premieră mondială, rock-opera „Cruel”. Pentru mai multe detalii și programul în întregime, puteți vizita site-ul www.virginiazeanifestival.com. Fondurile obţinute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru.

Post-ul Astăzi începe la Târgu Mureș Festivalul Internațional de Operă Virginia Zeani, aflat sub patronajul Casei Regale apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Astăzi începe la Târgu Mureș Festivalul Internațional de Operă Virginia Zeani, aflat sub patronajul Casei Regale

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button