Cultură

Cornel Vana, expoziţie la Sighişoara

Asociația Literară „Creneluri Sighișorene” a organizat joi 16 mai, la Sala „Sander” din Sighișoara, vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Cornel Vana din Turda, cu titlul „Și Sighişoara”. Reputatul scriitor Valentin Marica de la Târgu-Mureș a vorbit despre arta și creațiile artistului „la rădăcina luminii”, prin care Cornel Vana se remarcă la o cotă valorică ridicată. Alegerea artistului de a așeza pe pânză burgul medieval sighișorean, arată atenția acordată acestui loc, fiind unul de factură sufletească intensă.

Au fost prezentate publicații ale căror coperți conțin lucrările artistului: Revista „Creneluri Sighișorene” nr 12 și antologia „Românul s-a născut poet”, prezentate de Gabriella Costescu, care a vorbit despre colaborarea cu artistul pentru pubicațiile care aparțin cenaclului „Creneluri Sighișorene”. Vernisajul a fost presărat cu momente poetice și muzicale oferite de membrii cenaclului sighișorean: Ana Munteanu Drăghici, Piroska Székely și au cântat Anda Voican și Traian Comșa compoziții din repertoriul propriu.

Cornel Vana a fost impresionat de publicul numeros aflat în sală, de prietenii veniți pentru vernisaj de la distanță: din Sibiu: Gagea Mihai și Valentin Leahu, Rusu Ioan din Târgu-Mureș, din Blaj: Nicu Stoica și Marin, din Dumbrăveni, Lajos Czirek din Târgu-Mureș și Claudia Macarie din Cluj. „Depărtările sunt aproape când le cheamă sufletul”, iar atmosfera creată a fost de excepție, mai ales că de la Târnăveni au fost prezente poetele: Elena Cristea, Gina Moldovan și Viorica Feierdan care au dedicat maestrului poeme din creațiile proprii.

Cornel Vana a oferit tuturor un album care conțin lucrările „Și Sighișoara”, realizat cu sprijinul Primăriei Turda.

În textul albumului, prof. Dr. Negoiță Lăptoiu a consemnat coloristul de finețe și vivacitate a lui Cornel Vana, a remarcat caracteristica filtrării luminii ce emană din adâncul sevelor, cu efect teluric, arhaic. Notabilă este prelungirea tradiției picturale românești, peisajele ce constituie și configurează plastic poetica unor priveliști, etalarea vetrelor dăinuitoare, parfumul rusticului transilvan și splendoarea naturii. Tonuri pure și proaspete, orchestrarea cromatică, rafinament în suflul energetic și cromatic iradiind în jur încântare, bucurie, esență spiritualizată.

Mulțumim RadioSon Sighișoara pentru fotografiile realizate de Valentin Pascu, domnului Ioan Lazăr pentru protocol și găzduire, cât și primăriei Sighișoara pentru sprijinul ca artistul să poată desfășura la Sighișoara acest eveniment.

Lucrările vor rămâne expuse la Sala „Sander” între 16-31 mai 2019.

Gabriella COSTESCU

 

Post-ul Cornel Vana, expoziţie la Sighişoara apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Cornel Vana, expoziţie la Sighişoara

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button