FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

foto video noaptea de sanziene la muzeul etnografic anton badea

Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” au organizat duminică, 23 iunie, o nouă ediție a evenimentului cultural ”Noaptea de Sânziene”.

„În Noaptea de Sânziene ne-am propus să ne apropiem prin artă, creativitate, de  această sărbătoare, să o înțelegem și să o trăim  într-o manieră originală, de poveste. Sărbătoarea este un  mod de a trăi diferit de cotidian, este un prilej de a ne face să ne gândim la viață altfel, să ne punem întrebări legate de existență, de menirea noastră,  de Dumnezeu. Menirea sărbătorii este  aceea de a ne sustrage de la rutina noastră, în care nu mai vedem uneori ceea ce este important, de a ne scoate din tumultumul vieții,  din obișnuința  de a alerga după lucruri, și de a ne oferi o deschidere spre a privi viața altfel, într-un mod diferit, spre a găsi noi înțelesuri și  a întrevedea noi începuturi. Cred că acesta este rolul sărbătorii, de a ne conecta cu noi. În sărbătoare există ceva sacru, fiecare sărbătoare este o experiență de cunoaștere. Dacă pătrundem tainele ei adânci, putem întrezări  semnificații noi, relevante pentru  viața noastră. Pentru că viața însăși este o experiență largă de învățare, în care  descoperim mereu și mereu noi conținuturi,  iar sărbătorile sunt un prilej în acest sens”, ne-a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

 Conexiunea cu natura și cu întreg Universul

Invitați speciali ai sărbătorii Sânzienelor au fost soliștii  Angela Marieșiu, Roxana Oprea, Sviatoslav Perepelytsia, Maria Neag, Andrei Romanică, Diana German, Ruxandra Ștefănescu Braic, Larisa Cotoi, Amalia Cengher, Miler Florin Ansamblul ”Coronița” din Solovăstru, Ansamblul ”Edelweiss”, Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul ”Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, meșteri populari, scenografi, prezentatori, elevi, protagoniștii unui spectacol pe cinste din care nu a lipsit muzica folk, populară, clasică, ateliere, expoziții, târg de artă populară, ateliere de pictură – o tehnică asemănătoare vitraliilor, scenete de teatru, prezentare despre plante, prezentarea unui obicei popular, prezentarea unor colecții de ii, punctul culminant fiind nelipsitul dans al  Sânzienelor.

„Sânzienele cuprind o lume mitică, imaginară care ne duce cu gândul la vremuri de început, la conexiunea cu natura și cu întreg Universul din care facem parte. Arhetipuri aflate în mentalul colectiv, Sânzienele ne dezvăluie calități și puteri nemarginite ale femininului, ele ne vorbesc despre natura noastră instinctuală, de intuiția și forța creatoare feminină”, a precizat Roxana Man.

 

Post-ul FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Credit autor: Alin Zaharie.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.