140 de pensii speciale în județul Mureș

140 de pensii speciale in judetul mures

Guvernul lucrează în prezent la o nouă schemă de impozitare a pensiilor speciale de serviciu, un sistem progresiv prin care cota de impozitare crește odată cu măsura valorii de bază.

În județul Mureș sunt aproximativ 135 de beneficiari de pensii speciale, două sau trei dintre acestea fiind de peste 10 mii de lei, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:

În momentul acesta avem în plată 135 de beneficiari de pensii speciale, grefieri, parlamentari, magistrați, angajați ai Curții de Conturi, aviatori. Avem foarte puține pensii de asigurări sociale care depășesc 10.000 de lei, două sau trei cazuri, care ar putea să intre intre sub incidența impozitului diferențiat, pe pensia de asigurări sociale, pe pensiile speciale, depinde de sintagma pe care legiuitorul o va folosi în cuprinsul actului normativ.

Directorul executiv al Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe, ne-a explicat cum se calculează impozitul pentru cea mai mari pensie specială din județul Mureș:

În prezent, și înțeleg că și în proiectul de act normativ rămâne pragul de 2000 de lei neimpozitat, la o pensie de asigurări sociale de 5000 de lei, avem 5000 minus 2000, iar diferența de 3000 de lei se impozitează cu 10 la sută. Legiuitorul poate să spună: între 2000 și 10.000 sau 8.000 sau 7.000 de lei, impozitul crește de la 10% la 20% sau la 30%. Pensia peste 10.000 de lei se impozitează cu 40 sau 50% . Dacă am impozita diferențiat o pensie de 22.000 de lei, pe varinta de lege în vigoare, titularul ar primi 19.000 de lei; pe varianta în discuție, ar primi 14.600 de lei.

Eugenia Neagoe crede că principalul scop al impozitului diferențiat este de a reduce, pe cât posibil, incidența taxelor pe care le suportă cetățenii cu venituri mici și foarte mici.

Într-un interviu acordat RRA, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a asigurat că sunt bani pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie.

El a adăugat că Executivul e hotărât să definitiveze proiectul de act normativ privind impozitarea pensiilor speciale, fie prin ordonanţă, fie printr-un proiect de lege ce va fi trimis în Parlament.

Valeriu Russu

The post 140 de pensii speciale în județul Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: 140 de pensii speciale în județul Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.