Atestările online pentru produse tradiţionale nu îi ajută pe producători

atestarile online pentru produse traditionale nu ii ajuta pe producatori

Ei spun că eliberarea atestatului pentru produse tradiţionale se face doar în urma vizitei la fața locului a reprezentanților Direcției Agricole, dar fermierii trebuie oricum să meargă la sediul instituției pentru a semna actele.

Inginerul șef al firmei mureșene care produce celebra telemea de Ibănești, Nicu Bumb:

După ce faci solicitarea online, oricum trebuie să vină de la Direcția Agricolă să autentifice, să omologheze realitatea din caietul de sarcini cu realitatea din teren. Pe mine nu mă avantajează chiar cu nimic, că faci o cerere online, atât doar.

Și producătorul de panificație Hegybeli Mihaly din Boianu, care are atestări pentru pâine de casă din cartofi, colac cu nucă și chec de casă, susține că acest gen de solicitare online îi este inutil:

Nu prea știu cu ce mă poate ajuta eliberarea online a atestatului, dacă chiar vrei mergi într-un birou îl ceri și-l primești, nu-l mai predau eu. Și tot trebuie să mă prezint la Direcția Agricolă, să merg să semnez actele, pentru că o hârtie nesemnată e ca și nulă.

Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, a explicat că solicitările electronice se referă la avizarea unor proiecte ale producătorilor tradiționali, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale:

Direcția agricolă avizează online către AFIR unele proiecte pentru care producătorul solicită sprijin financiar prin AFIR. E o procedură de la AFIR, mai nou publicată, în situația în care ei accesează anumite forme de sprijin pentru produsele respective, noi avizăm institutional, confirmăm exactitatea datelor și existența lui ca producător înregistrat.

Din această lună, producătorii şi procesatorii de produse agroalimentare pot solicita, online, eliberarea atestatului pentru produse tradiţionale, prin intermediul versiunii web a CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate la adresa https://cpac.afir.info.

În județul Mureș există înregistrați la Direcția Agricolă, un producător agricol atestat la nivel european, precum și 16 producători consacrați și tradiționali, atestați la nivel national.

Valeriu Russu

The post Atestările online pentru produse tradiţionale nu îi ajută pe producători appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Atestările online pentru produse tradiţionale nu îi ajută pe producători

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.