Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei

guvernatorul bnr mugur isarescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei

Inflaţia şi-a inversat trendul descendent înregistrat în ultima parte a anului trecut, iar preţurile ar urma să crească şi în următoarele luni.
Sunt date şi estimări făcute publice astăzi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Banca Națională a României a modificat prognozele privind inflația pentru perioada următoare, în creștere de la 3 la 4,2% pentru finalul acestui an, şi de la a 3,1 la 3,3% pentru decembrie 2020, şi asta pe fondul inversării tendinţei descendente pe care a intrat inflaţia.
Revenirea pe creştere a fost determinată de mai mulți factori, printre aceștia scumpirea legumelor și fructelor, majorarea amplă a accizei aferente produselor din tutun şi creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului.
Mugur Isrescu a mai explicat că banca centrală a evitat să crească dobânda de politică monetară deoarece ar fi afectat creditarea şi se bazează pe măsuri de stimulare a economisirii, încercând să determine băncile să crească dobânzile la depozite prin limitarea accesului instituţiilor de credit la bani ieftini.
El a precizat că cel mai probabil spre finalul verii băncile vor întelege acest lucru şi vor trece la majorarea dobânzilor pe care le oferă pentru depozite.

The post Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.