Economie

Majoritatea firmelor cred că România e în recesiune

Deși România înregistrează o creștere economică importantă, multe firme consideră, totuși, că se află în recesiune. Din acest motiv ele taie costurile interne, sunt precaute când vine vorba de datorii și își securizează plățile din partea clienților.

Problema întârzierii plății facturilor este cel mai des invocată de antreprenorii români în ceea ce privește obstacolele întâlnite în mediul de afaceri. Aceasta, alături de alte dificultăți, întărește părerea managerilor și administratorilor că ne aflăm în recesiune. Conform studiului European Payment Report, realizat de Societate de recuperare creanțe Intrum, 2 din 10 companii chestionate consideră că ne aflăm deja în recesiune. De asemenea, aproape o treime (28%) consideră că România va intra în recesiune în termen de un an, alte două din 10 că o vom face-o în 2 ani, iar 12% – în 3-5 ani. Însumând, putem spune că 8 din 10 manageri de firme consideră că întâmpinăm sau vom întâmpina în viitorul apropiat o recesiune și doar 2 nu cred că va exista recesiune în viitorul apropiat sau nu știu. Astfel, majoritatea companiilor pregătesc soluții de criză.

Dintre companiile românești care cred că recesiunea este aproape, trei din cinci au început deja să taie costurile și una din două este precaută când vine vorba de datorii. Tot una din două companii securizează plățile din partea clienților, ținând cont că termenul mediu de plată al unei facturi între partenerii de afaceri este în România de 32,5 zile, apropiat de cel la nivel european, care este de 34 de zile. De altfel mai mult de trei pătrimi (78%) dintre companiile din România văd plățile întârziate ca o reală problemă în dezvoltarea afacerii, angajarea de personal nou și venitul companiei. Principalele cauze pentru care firmele fac plăți cu întârziere (unele firme au bifat mai multe opțiuni) sunt: debitorii aflați în dificultăți financiare- 70%, ineficiența administrativă- 66%, plata întârziată intenționată – 54%, sau litigiile privind bunurile și serviciile livrate – 19%.

Potrivit Intrum, în ceea ce privește plata întârziată intenționată, sunt cazuri în care unii sunt nemulțumiți de serviciul livrat sau nu a fost livrat în proporție de 100%, sunt probleme de calitate sau doresc ceva în plus de la partenerul respectiv și de aceea nu au plătit. Totuși, potrivit studiului, 72% dintre managerii și administratorii de afaceri și-ar dori o legislație nouă, care să reglementeze la nivel național, problema plăților întârziate. Acest procent este în creștere, atât comparativ cu media anului trecut cât și cu media la nivelul Uniunii Europene. În plus, majoritatea companiilor românești (63%) cred că în următorii 10 ani nu se va folosi numerarul ca metodă de plată, de această părere fiind dintre cele intervievate. De asemenea, 41% consideră că într-o societate fără numerar, consumatorii vor avea tendința să cheltuie mai puțin.

Studiul a fost desfășurat în 29 de țări, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. În acest raport, Intrum a adunat informații de la 11,856 companii din toată Europa. Rezultatele ce au stat la baza ediției dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 398 de companii locale, selecționate aleator din punct de vedere al mărimii și al industriei.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.hotnews.com

The post Majoritatea firmelor cred că România e în recesiune appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Majoritatea firmelor cred că România e în recesiune

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button