Poprirea electronica

poprirea electronica

Ca să accelereze procedura de încasare efectivă a obligațiilor financiare către instituțiile statului ale persoanelor fizice și juridice, stabilite prin executare silită, ANAF anunţă poprirea electronică.

Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale. Aceste popriri se vor face doar în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, anunţă un comunicat ANAF. În acest mod, disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor datorate, respectiv a celor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, speră autoritățile, nu se vor mai produce sincope în activitatea desfăşurată de contribuabili. Tot prin acest sistem, ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, ținându-de cont că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit. Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintă şi faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare. ANAF şi-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare sau operare a actelor de executare silită.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat recent că există o aplicaţie la nivelul ANAF care va ţine legătura cu toate băncile și va comunica efectiv suma de plată, iar băncile vor popri exact suma pe care acea persoană sau firma o are de plătit. Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF susțin că este prioritară, în relaţia cu contribuabilii, simplificarea, debirocratizarea şi transparentizarea activităţilor de încasare a debitelor acestora. Astfel, implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare, devine una dintre aceste măsuri vizate. Numai că, de partea cealaltă, contribuabilii, obișnuiți cu multe din excesele de zel ale celor de la ANAF, se plâng că se vor trezi în continuare cu sumele blocate, chiar și atunci când nu datorează un cent statului, obligațiile lor decurgând din diferite erori în sistem sau greșeli umane. Ei își doresc ca popririle să se facă doar în baza unei hotărâri judecătorești care să decidă dacă un contribuabil este sau nu dator statului, nu să fie la latitudinea funcționarilor din ANAF să decidă acest lucru.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

sursa: www.anaf.ro

The post Poprirea electronica appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Poprirea electronica

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.