Economie

Primarii din județul Mureș speră la rectificare bugetară

Primarii municipiilor din România solicită Ministerului de Finanțe transparentă cu privire la distribuiea sumelor reprezentand impozitele locale plătite de catre marile companii și amenință că, în caz contrar, vor da în judecată Guvernul.
Aceștia spun că din cauza modificărilor fiscal-bugetare din 2017, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget.

Târnăveniul are un buget cu 20 la sută mai mic decât anul trecut, cele mai afectate fiind asistența socială și investițiile în infrastructură.
Primarul Sorin Megheșan a declarat pentru Radio Tg.Mureș că, deși municipalitatea are un grad mic de îndatorare, nu poate face împrumuturi pentru că nu sunt bani.
Primăria e obligată să asigure cheltuielile de funcționare, salarii și utilități, și nu-i mai răman bani pentru investiții, spune Megheșan:

La cheltuielile cu asistența socială, pentru persoanele cu handicap, e un deficit de 4 milioane de lei. Noi tot sperăm la o rectificare a bugetului și până atunci am făcut solicitare către Ministerul Finanțelor. Sunt influențate proiectele europene în derulare, cărora trebuie să le asiguri finanțarea, dar degeaba ai un grad de îndatorare mic, de 6%, și îți permite legea până la 30% să te împrumuți, dacă nu sunt bani să se acorde împrumutul – necesarul sumelor se ridică undeva la 3,8 milioane de lei.

Municipiul Sighișoara încă mai trăiește din excedentul bugetar al anilor trecuți, singurele probleme fiind finanțarea persoanelor cu handicap .
Primarul Ovidiu Mălâncrăvean susține că bugetul din acest an al municipiului este echivalent celui din 2018 și speră într-o rectificare pozitivă de la bugetul de stat:

Avem un deficit de 4 milioane de lei, din cauza cotelor defalcate pentru plata persoanelor cu handicap – cu o cofinanțare cum era anul trecut, cu 10 la sută din partea municipiului, nu cred că ar fi fost nicio problemă. Acest deficit mai apare și datorită salariilor care au crescut foarte mult, la care se adaugă tichetele de masă și voucherele de vacanță. La capitolul dezvoltare, Sighișoara stă destul de bine, avem bani pentru cofinanțarea proiectelor europene. Problemele pe care le avem sunt pe partea de funcționare. Asta va mai marge un an, probabil doi; din excedentul pe care îl avem noi îl folosim la dezvoltare.

Municipiul Reghin are, la rândul său, un deficit de plăți de 11 milioane de lei, plus un milion de lei cofinanțare la un proiect European prin PNDL, a explicat primarul Maria Precup:

Am acoperite cheltuielile doar 84%, deci am nevoie de încă 11 milioane de lei. Cele mai mari probleme le avem la salubritate, cheltuieli de salari și asistenții personali. Dar mai avem și cheltuuieli neacoperite la întreținere drumuri și zone verzi și ratele pentru creditul pe care l-am moștenit și care până în 2030 ămi afectează foarte mult bugerul. Pe PNDL, la fonduri europene acum aștept sî semnez contracte, cofinanțarea fiind de circa 1 milion de lei, pentru lucrări generate de diferențele de preș pentru salarizarea în construcții.

O întâlnire între premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi primarii unor localităţi va avea loc miercurea viitoare, la sediul Guvernului.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a spus că la întâlnirea de săptămâna viitoare vor participa şi primarii de municipii, dar şi cei din comune şi oraşe.
Astăzi s-au întâlnit cu premierul Dăncilă primarii de sectoare din capitală. În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că sumele de care primăriile ‘au fost vitregite’ în ultimele trei luni vor fi restituite la rectificarea bugetară.

Valeriu Russu

The post Primarii din județul Mureș speră la rectificare bugetară appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Primarii din județul Mureș speră la rectificare bugetară

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button